#037 Ластична плетка със свалени бримки

март 5, 2021

Ако знаете как се плетат най-основните лицеви и опакови бримки, то със сигурност ще научите тази плетка с едно щракване на пръстите. Тя много наподобява обикновения ластик, при който се редуват една опакова и една лицева бримка. Разликата тук е, че един ред се изплита точно по този начин, а в следващия ред заменяме половината бримки със свалени.

Няма нищо сложно, а за сметка на това резултатът е плетка, която е различна, плътна, релефна и еластична, което я прави идеална за изплитането на топли зимни шалове, пуловери и шапки.

И точно заради тези пухкави шапки, ще ви опиша как се плете и на редове и в кръг, за да можете да използвате и двата метода в зависимост от идеята, която имате или метода на плетене, който предпочитате.

Използвани бримки:

  • л.бр. – лицева бримка
  • оп.бр. – опакова бримка
  • св.бр.к.отпред – свалена бримка с конеца отпред – Това означава, че конеца трябва да се намира пред плетивото ви (откъм вас). След това трябва да промушите дясната игла в следващата бримка в посока, все едно ще я плетете опакова. Последната стъпа е да свалите бримката на дясната игла. По този начин бримката не се изплита, а само се мести от лявата на дясната игла, като сваления конец се вижда като хоризонтална нишка пред нея. Внимавайте сваления конец да не остане на дясната игла и по този начин да се получи наметка.
  • св.бр.к.отзад – свалена бримка с конеца отзад – Това означава, че конеца трябва да се намира зад плетивото ви. След това трябва да промушите дясната игла в следващата бримка в посока, все едно ще я плетете опакова. Последната стъпа е да свалите бримката на дясната игла. По този начин бримката не се изплита, а само се мести от лявата на дясната игла, като сваления конец се вижда като хоризонтална нишка зад нея. Внимавайте сваления конец да не остане на дясната игла и по този начин да се получи наметка.

Използвана прежда: VIRGINIA (100% вълна), 100 гр / 70 м. Можете да я откриете в магазин yarnspot.bg

Използвани игли: 7.00 мм (може да се плете с 8.00 и с 9.00 мм)

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: начинаещи
  • Брой редове в повторение: 2 реда
  • Брой бримки в повторение: 2 бримки
  • Характеристики: различна от лицевата и опаковата страна; еластична; плътна; релефна

Инструкции за плетене на редове

Начален ред: Започнете с нечетен брой бримки.

Ред 1: Редувайте 1 оп.бр., 1 л.бр. до последната бримка на реда; 1 оп.бр.

Ред 2: Редувайте 1 л.бр., 1 св.бр.к.отзад до последната бримка на реда; 1 л.бр.

Повтаряйте ред 1-2 до желаната дължина.

Схема

Инструкции за плетене в кръг

Начален ред: Започнете с четен брой бримки.

Ред 1: Редувайте 1 оп.бр., 1 л.бр. до края на реда.

Ред 2: Редувайте 1 оп.бр., 1 св.бр.к.отпред до края на реда.

Повтаряйте ред 1-2 до желаната дължина.

Схема

Приятно плетене!