#020 Алпийска плетка на една кука (Alpine Stitch)

март 24, 2020

Ако търсите плътна, релефна и много красива плетка за вашите проекти на една кука, то вие сте на правилното място! Алпийската плетка (Alpine Stitch) е лесна и приятна за плетене плетка, която можете да използвате за изработката на одеяла, шапки, шалове, декоративни възглавници и много други плетени дрехи и аксесоари.

Тази плетка се учи лесно и с нея ще можете да създавате уникални релефни плетива, които изглеждат майсторски изработени. Единственото, което трябва да знаете е как се плете нисък и висок пълнеж и с малко трансформация на начина на изплитане ще получите точно този впечатляващ резултат.

Редуват се редове с ниски пълнежи и редове с високи пълнежи с една наметка, като тайната е в изплитането на високите пълнежи. Плетат се по същия начин, като разликата е само в мястото, в което се промушва куката. След като направите наметката, куката не се промушва в бримката от долния ред с ниски пълнежи, а в стълбчето, което виждате на високите пълнежи от реда по-долу. И когато се редуват обикновен висок пълнеж в долния ред и висок пълнеж изплетен в стълбчето на високия пълнеж на по-долния ред,  се получава тази уникална текстура. За да се завърши релефа, плетката се състои от 4 реда, като в двата реда с високи пълнежи, редуването се измества с 1 бримка, за да се получи зигзагообразно разпределение на релефните високи пълнежи.

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • н.п. – нисък пълнеж
  • вп1н – висок пълнеж с 1 наметка – Намята се, боде се в бримката,  конецът се захваща и се изтегля. Получават се три бримки на куката. Намята се и конецът се изтегля през първите две бримки на куката. Получават се две бримки на куката. Намята се още веднъж и конецът се изтегля и през останалите две бримки на куката.
  • вп1н изпл. отпр. – висок пълнеж с една наметка изплетен отпред в стълба на долния ред – Плете се висок пълнеж с една наметка, но вместо да се боде в бримката, се боде в нейния стълб, като посоката е отдясно наляво и пред плетивото.

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: начинаещи/средно напреднали
  • Брой редове в повторение: 4 реда
  • Брой бримки в повторение: 2 бримки
  • Характеристики: много плътна и релефна, едностранна плетка

Инструкции

Начален ред: Започнете с нечетен брой въздушни (синджир) бримки.

Ред 1: Изплетете 3 въздушни бримки за обръщане на реда, които се броят за първи изплетен висок пълнеж в първата бримка от синджирчето. В следващата бримка от синджирчето и във всички бримки до края изплетете по 1 вп1н. Трябва да имате нечетен брой стълбчета (високи пълнежи), като в това число се брои и стълбчето от 3 в.бр., които изплетохте в началото на реда.

Ред 2: Изплетете 1 в.бр., която не се брои и служи само за обръчащане на реда. Изплетете по 1 нп във всяка бримка до края (включително и в 3-тата бримка от синджирчето, с което започнахте предишния ред).

Ред 3: Изплетете 3 въздушни бримки за обръщане на реда, които се броят за първи изплетен висок пълнеж в първата бримка. *Изплетете 1 вп1н изпл. отпред в стълбчето на високия пълнеж, който се намира точно под ниския пълнеж от предишния ред. Прескочете 1 бримка и изплетете 1 вп1н в следващата.* повторете до последната бримка, в която изплетете 1 вп1н.

Ред 4: Плете се като Ред 2.

Ред 5: Изплетете 3 въздушни бримки за обръщане на реда, които се броят за първи изплетен висок пълнеж в първата бримка. Изплетете 1 вп1н в следващата бримка. *Изплетете 1 вп1н изпл. отпред в стълбчето на високия пълнеж, който се намира точно под ниския пълнеж от предишния ред. Прескочете 1 бримка и изплетете 1 вп1н в следващата.* повторете до последните 2 бримки, в които изплетете по 1 вп1н.

Повторете Ред 2 – Ред 5 до желаната дължина.

Схема

Легенда:

въздушна (синджир) бримка
нисък пълнеж

висок пълнеж с 1 наметка

висок пълнеж с 1 наметка изплетен отпред в стълбчето на бримката от долния ред

Видео

Резултат

Лицева страна на плетката: