#021 Плетка „Маргаритки“ на една кука (Daisy Stitch / Star Stitch)

март 25, 2020

С тази много нежна и красива плетка могат да бъдат изработени страхотни бебешки одеялца, шалове и шапки за малки и големи, много оригинални панери, несесери, както и още поне толкова различни идеи за дрехи и аксесоари за дома.

Аз лично имам изплетени няколко шала и т.нар. „снуд“ модели, при които се плете в кръг, без да е нужно да се шие след това. Избирам си пухкава и мека прежда, бонбонести цветове и изненадата за някоя малка принцеса е готова за часове! Много, много приятна за работа плетка, с наистина впечатляващ резултат. А и е лесна за плетене!

Когато за пръв път видях нейната схема, ми се стори много объркваща. Дори и описанията ми бяха дълги и сложни. Но когато попаднах на едно много добре направено и ясно видео, всичко ми се изясни и успях да разгадая и схемата и самата плетка. Затова, ако и на вас ви се стори по-объркващо, погледнете видео и всичко ще си дойде на мястото.

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • н.п. – нисък пълнеж
  • пп – полупълнеж

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: средно напреднали
  • Брой редове в повторение: 2 реда
  • Брой бримки в повторение: 2 бримки
  • Характеристики: релефна, едностранна плетка

Инструкции

Начален ред: Започнете с четен брой въздушни (синджир) бримки.

Ред 1: Промушете куката във 2-та бримка от синджирчето, вземете конеца и го изтеглете. Направете същото и в следващите 4 бримки от синджирчето. Трябва да получите 6 бримки на куката. Захванете конеца и ги изплетете наведнъж. Направете 1 в.бр. (това ще оформи центъра на цветето). *Промушете куката в този център, вземете конеца и го изтеглете; промушете куката в задната част на последната изплетена бримка (листенцето, което сега се вижда откъм вас) в предишното цветенце, вземете конеца и го изтеглете; промушете куката в последната изплетена бримка за предишното цветенце, вземете конеца и го изтеглете; промушете куката, вземете конеца и го изтеглете по същия начин и през следващите две бримки от предишния ред. Трябва да получите 6 бримки на куката. Захванете конеца и ги изплетете наведнъж. Направете 1 в.бр. (това ще оформи центъра на цветето)* повторете до края на реда. Изплетете 1 пп в последната бримка на реда (тя вече е изплетена веднъж за цветето).

Ред 2: Изплетете 2 в.бр., които не се броят и служат само за обръчащане на реда. Изплетете по 2 пп във всеки център на цветенце от предишния ред. Завършете с 1 пп в последната бримка на реда.

Ред 3: Изплетете 3 въздушни бримки. Промушете куката във втората от тях, вземете конеца и го изтеглете. Направете същото и в следващата бримка, както и в следващите 3 бримки от предишния ред. Трябва да получите 6 бримки на куката. Захванете конеца и ги изплетете наведнъж. Направете 1 в.бр. (това ще оформи центъра на цветето). *Промушете куката в този център, вземете конеца и го изтеглете; промушете куката в задната част на последната изплетена бримка (листенцето, което сега се вижда откъм вас) в предишното цветенце, вземете конеца и го изтеглете; промушете куката в последната изплетена бримка за предишното цветенце, вземете конеца и го изтеглете; промушете куката, вземете конеца и го изтеглете по същия начин и през следващите две бримки от предишния ред. Трябва да получите 6 бримки на куката. Захванете конеца и ги изплетете наведнъж. Направете 1 в.бр. (това ще оформи центъра на цветето)* повторете до края на реда. Изплетете 1 пп в последната бримка на реда (тя вече е изплетена веднъж за цветето).

Повторете Ред 2 – Ред 3 до желаната дължина.

Схема

Легенда:

въздушна (синджир) бримка
полупълнеж

Видео

Резултат

Лицева страна на плетката: