Лесен шал на две игли с жартиерна плетка за начинаещи

септември 7, 2018

За начинаещите в занаята, плетеният шал е много добра идея за проект номер едно, тъй като е с изчистен дизайн, който позволява да бъде изработен в различни размери и с разнообразни материали.

Жартиерната плетка от своя страна е една от най-бързите и лесни за плетене, а изплетените с нея дрехи и аксесоари са много красиви и открояващи се.

Комбинацията между плетен шал, жартиерна плетка и супер пухкава и дебела прежда пък гарантира ефектна и модерна визия, която няма как да не впечатли. А най-хубавото на тази комбинация е, че се плете много бързо, лесно и без никакво напрежение – само десетина повторени реда, за да свикнат пръстите да се движат в ритъм и човек може дори да гледа любимия филм или сериал докато си плете. 🙂

Стил: на две куки

Ниво: за начинаещи

Умения

Само няколко основни умения в плетенето на две игли са напълно достатъчни за изработката на този много красив и модерен шал.

  • Заплитане

За да започнете самото плетене, трябва да нанижете начален брой бримки, които ще определят колко широк ще бъде шала. По-надолу ще видите с колко бримки да започнете, а за самото нанизване на иглата можете да използвате един от двата метода (който ви е по-лесен) за започване на плетка – обикновен или еластичен. Аз лично съм използвала еластичен. Ако не сте сигурни как точно се заплита, можете да намерите полезна информация тук.

  • Лицева (или опакова) бримка

Жартиерната плетка се плете само с лицеви или само с опакови бримки (в зависимост от това, с коя ви е по-лесно – и в двата случая плетивото изглежда по един и същи начин). Можете да видите как се плетат лицева и опакова бримка тук.

  • Завършване

След като сте завършили плетенето, ако просто извадите иглата, бримките ще започнат да се разплитат. Затова е необходимо да се изплете един последен ред, който да затвори всички бримки. Вижте повече за начина, по който се прави това завършване тук.

Материали

За да изплетете, който и да е модел, ще са ви нужни прежда, игли за плетене, ножица и игла за зашиване на плетива (игла с голямо ухо, в което спокойно да вденете дебела прежда). Вместо игла за зашиване, при по-дебелите прежди може да се използва и една кука, с която края на преждата да се промуши и скрие между бримките.

Шалът, който виждате тук е изплетен с:

  • Прежда: Alize Superlana Megafil, номер 21, сиво – 5 бр. х 100 гр. (25% вълна, 75 % акрил; 55 м./100 гр.)
  • Игли: 10 мм.

С тази дебелина прежда и номер игли се получава много обемен и пухкав шал, който спада към категорията на т.нар. „oversized“ шалове.

Разбира се, не е задължително да използвате същата прежда и игли. За шал изплетен с жартиерна плетка, всеки може да използва каквато прежда има на разположение или каквато си хареса в магазина, но задължително с подходящия за нея размер игли.

Единствената ми препоръка е да изберете по-дебела прежда, подходяща за игли с номера между 6 мм. и 10 мм., за да напредвате по-бързо с плетенето и да успеете да завършите шала за няколко дни, а не няколко седмици или месеци. 🙂 С по-дебелата прежда също се работи по-лесно, тъй като е по-удобна за захващане между пръстите. А ако се спрете на по-пухкава прежда (вълнена, акрилна или смес от двете), неравностите в плетенето няма да се забелязват и ако има бримки, които са станали леко по-големи или леко по-малки от останалите, то това няма да си личи. 🙂

Размери

Готовият шал, който виждате тук е с размери 27 см. на 180 см. Получава се наистина много обемен шал, който може да се омотае два пъти около врата и е супер ефектен като визия.

Тези размери не са задължителни – можете да го направите по-дълъг, по-къс, по-широк или по-тесен. Както на вас ви харесва. Ако искате по-тесен шал или по-къс, може да намалите кълбетата от 5 на 4 броя. За този размер, аз изразходвах петте кълбета без никакъв остатък.

Инструкции

Шалът е изплетен изцяло с жартиерна плетка. При нея всеки ред се плете еднакво, като има две възможности – да плетете всеки ред с лицеви бримки или всеки ред с опакови бримки. Аз лично плета с лицеви бримки, а вие изберете това, което ви е по-лесно и по-приятно за плетене – крайният резултат ще бъде един и същ.

За да изплетете този лесен и модерен шал, следвайте стъпките по-долу:

  1. Започнете плетката, като нанижете 22 бримки.
  2. Плетете всяка бримка, на всеки ред лицева.

Съвет: Вместо да изплитате първата бримка на всеки ред, вкарвайте иглата в нея по посока все едно ще я изплетете и след това я сваляйте на дясната игла, без да намятате конеца и без да го промушвате. По този начин двата ръба по дължината на шала ще останат стегнати и с много равномерен и красив завършек.

  1. Продължете да плетете, докато достигнете желаната дължина на шала, като внимавате да оставите конец дълъг 3-4 пъти широчината на шала.
  2. С този конец завършете плетката, като изплетете последния завършващ ред. Би трявало да ви остане поне 20 см. конец, който да скриете с помощта на игла.
  3. Скрийте и всички останали краища на преждата (там където сте добавяли новите кълбета) с помощта на иглата за прежда.

Ето как изглежда и самото плетене (стъпка 2):

 

И това е всичко! След като имате няколко проекта зад гърба си, може да опитате и различни идеи – раиран шал с  прежда в различни цветове, зашит в двата края шал-яка или артистичен шал изплетен от остатъците от различна прежда.

Жартиерното плетене без съмнение е плетка, към която ще се връщате отново и отново. Тя е много подходяща за топли, пухкави и обемни зимни плетива – шапки, шалове, пуловери, жилетки. С нея се получават и много красиви детски дрешки, одеяла и аксесоари. А за това как изглеждат готовите плетива – тя просто няма аналог.

Приятно плетене!