#036 Двойна лицева плетка

януари 19, 2021

Двойната лицева плетка има гладък и красив завършек. Изглежда еднакво и от двете страни и на пръв поглед можете да я объркате с лицева плетка, а ако я докоснете и разпънете леко, може да я сбъркате и с ластик. Но всъщност, тя е една съвсем различна и много интересна плетка, която има много плюсове.

Едно от най-големите предимства на двойната лицева плетка е, че тя не се завива – нито отдолу, нито отстрани. Това означава, че ако искате да я използвате за топъл шал, който да изглежда все едно е изплетен с лицева плетка, няма нужда да отделяте няколко бримки в началото и края на всеки ред, които да изплитате като жартиерна, оризова или нещо друго, за да не става шала на фуния. Няма нужда и от специално блокиране на завършеното плетиво. Просто си плетете и не го мислите въобще.

Друго предимство на двойната лицева плетка е, че е почти двойно по-плътна от лицевата. Така и с по-тънка прежда, можете да получите дебело шалче, без да използвате сложни наметки, наддавания, свивания и т.н. Минусът тук, както се досещате е, че и разходът на прежда е почти двоен.

И не на последно място, плетката е еластична. Това означава, че може да се използва за ластици (при ръкавите и талията) на пуловери и жилетки и да даде една по-голяма плътност и стегнатост. Може да се използва и за изработката на ръкавици и шапки.

А, и да не забравя. Двойната лицева плетка е супер лесна и приятна за плетене. Лицева, свалена, лицева, свалена, лицева свалена…Какво друго да иска човек? 🙂

Използвани бримки:

  • л.бр. – лицева бримка
  • св.бр. – свалена бримка
  • оп.бр. – опакова бримка

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: начинаещи
  • Брой редове в повторение: 1 ред
  • Брой бримки в повторение: 2 бримки
  • Характеристики: еднаква и от двете страни, гладка, плътна, еластична

Инструкции

Начален ред: Започнете с четен брой бримки.

Ред 1: С конеца зад плетивото все едно ще плетете лицева бримка и с движение на дясната игла отново като за лицева бримка, свалете първата бримка (просто я преместете по указания начин от лявата на дясната игла). * Изплетете 1 л.бр. и 1 св.бр. с конеца отпред (все едно ще я плетете опакова, но не я изплитате, а само я местите; конецът минава пред нея и отново отива зад плетивото) * до последната бримка на реда. Последната бримка на реда изплетете опакова.

Повторете ред 1 до желаната дължина.

Схема

Видео

Приятно плетене!