#035 Турска плетка на една кука (Turkish Stitch

ноември 28, 2020

Дойде ред да споделя с вас и тази много интересна и впечатляваща плетка на една кука. На мен лично ми допада и в едноцветен вариант и в многоцветен. При многоцветния може да се сменя конеца на всеки 2 реда, като по този начин няма нужда да се реже.

Изключително подходяща е за шалове и одеяла, защото изглежда еднакво красиво и от двете страни на плетивото.

С нея може да плетете и с много тънка прежда и да получите пухкав и плътен резултат, който едновремено с това не е сбит и твърд.

Не е сложна за изпълнение ако сте се сблъсквали с т.нар. топчета или бобчета и имате опит с плетенето на високи и ниски пълнежи.

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • нп – нисък пълнеж
  • вп – висок пълнеж
  • топче (изплита се в 2 стъпки) – Конецът се намята, куката се промушва, конецът се намята отново и се изтегля. Това се повтаря общо 3 пъти. След това конецът се намята и се изтегля през всички бримки без последната. Това е стъпка 1. Стъпка 2 – накрая се намята отново и се изплитат и последните две бримки.

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: средно напреднали
  • Брой редове в повторение: 2 реда
  • Характеристики: еднаква и от двете страни, релефна, обемна

Инструкции

Начален ред: Започнете с брой въздушни (синджир) бримки кратни на 5 + 1. Например, 21 бримки.

Ред 1: Изплетете 1 в.бр. за обръщане на реда, която не се брои. Изплетете 21 ниски пълнежа (по един във всяка въздушна бримка).

Ред 2: Изплетете 3 в.бр. (които се броят за 1 вп)  и още 2 вп в първата бримка. *Прескочете 4 бр. и в следващата изплетете 4 вп. * повторете до последните 5 бримки. Прескочете 4 бр. и в последната на реда изплетете 3 вп.

Ред 3: Изплетете 3 в.бр. (които се броят за 1 вп). В разстоянието под следващата в.бр. от долния ред изплетете 1 топче и 1 в.бр. *В същото място изплетете 2 вп и още 1 в.бр. След това изплетете 2 топчета като едното е в същото разстояни, а другото е в следващото. (Това става по следния начин – конецът се намята, куката се промушва в първото разстояние, конецът се намята отново и се изтегля. Повтаря се още 3 пъти. След това същото се прави и в следващото разстояние. После конецът се намята и се изтегля през всички бримки без последната. Накрая се намята отново и се изплитат и последните две бримки.) Изплетете 1 в.бр. * Повторете до последното разстояние. В него направете 2 вп, 1 в.бр. и 1 топче. В последната бримка на реда изплетете 1 вп.

Ред 4: Изплетете 3 в.бр. (които се броят за 1 вп)  и още 2 вп в първата бримка. *Следва 1 в.бр. След това изплетете 4 вп в бримката на 2-те топчета, които се събират в едно.* повторете до последните 2 топчета изплетени като едно. Направете 1 в.бр. и 3 вп в последната бримка.

Повторете ред 3 и 4 до желаната дължина.

Схема

Видео

А за тези от вас, на които плетката е допаднала и искат да опитат да си изплетат триъгълен шал с нея, приготвих и тази схема.

Приятно плетене!