#033 Плетка „Арки“ на една кука

април 21, 2020

Красивите арки, които ще ви представя в този пост са моят фаворит за лятна плетка, с която да си изплетете потник, топ, блуза, наметка и още много дрехи и аксесоари на една кука, които са подходящи за пролетно-летния сезон. С нея дори и по-капризните памучни прежди са подходящи, като не се виждат никакви неравномерни бримки или по-големи дупчици отколкото понякога ни се иска.

Освен, че плетката е много красива и модерна, тя е и изключително практична и приложима в безкрайно много проекти. Ако я изплетете с памучна прежда, от нея могат да се получат всички видове дрехи и аксесоари, за които ви хрумне. А ако се спрете на по-въздушна и мека прежда, можете да я превърнете и в одеяло за гушкане или в приятен шал за топлене.

В изплитането ѝ няма нищо сложно. Състои се от 4 реда, които се повтарят, като всъщност те са два основни, но за да се разминат шахматно се превръщат в четири. Подходяща е и за начинаещите в плетенето.

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • нп – нисък пълнеж
  • вп – висок пълнеж

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: начинаещи/средно напреднали
  • Брой редове в повторение: 4 реда
  • Брой бримки в повторение: 7 бримки
  • Характеристики: плътна; красива и от двете страни; стегната

Инструкции

Начален ред: Започнете с брой въздушни (синджир) бримки кратни на 7 + 1. Например, 21 бримки (което се дели на 7 без остатък) + 1 = 22 бримки.

Ред 1: Изплетете 1 в.бр., която не се брои. В първите три бримки от синджирчето изплетете по 1 нп. *Изплетете 3 в.бр., прескочете 2 бримки от синджирчето и изплетете 5 нп в следващите 5 бримки от синджирчето.* повторете до последните 5 бримки. Изплетете 3 в.бр., прескочете 2 бримки от синджирчето и изплетете 3 нп в последните 3 бримки от синджирчето.

Ред 2: Изплетете 1 в.бр., която не се брои. Изплетете 1 нп в първата бримка. *Изплетете 9 вп в дъгата образувана от 3-те в.бр. от предишния ред. Прескочете 2 бримки и изплетете 1 нп (пада  се централния нисък пълнеж от 5-те изплетени един до друг на предишния ред)* повторете до последната дъга. В нея също изплетете 9 вп и завършете реда с 1 нп в последната бримка.

Ред 3: Изплетете 4 в.бр. В петте централни ниски пълнежа от 9-те вп, които изплетохте в дъгата на долния ред, изплетете 5 нп. *Изплетете 3 в.бр. и 5 нп в централните ниски пълнежа от 9-те вп, които изплетохте в следващата дъга на долния ред* повторете до последната дъга вкл. Изплетете 1 в.бр. и 1 вп в последната бримка на реда.

Ред 4: Изплетете 3 в.бр., които се броят за първи вп. Изплетете 4 вп в дупката след първата бримка. *Прескочете 2 бримки и изплетете 1 нп в следващата (пада се средния от 5-те нп от долния ред). Изплетете 9 вп в следващата дъга образувана от 3 в.бр. от долния ред.* повторете до последната дъга от 3 в.бр. вкл. Прескочете 2 бримки и изплетете 1 нп в следващата (пада се средния от 5-те нп от долния ред. Прескочете 2 бримки и в дупката след тях изплетете 4 вп. Изплетете 1 вп в третата бримка от 3 в.бр., с които започна долния ред.

Ред 5: Изплетете 1 в.бр., която не се брои. В първите три бримки изплетете по 1 нп. *Изплетете 3 в.бр., прескочете 5 бримки  и изплетете 5 нп в следващите 5 бримки (падат се средните от 9-те вп от долния ред)* повторете до последните 8 бримки. Изплетете 3 в.бр., прескочете 5 бримки от синджирчето и изплетете 3 нп в последните 3 бримки.

Повторете Редове 2 – 5 до желаната дължина на плетивото.

Схема

Легенда:

въздушна (синджир) бримка
нисък пънеж
висок пълнеж

Видео

Резултат

Лицева страна

Опакова страна