#032 Плетка „Мрежа с големи дупки“ на една кука

април 9, 2020

Има много разновидности на мрежестите плетки на една кука и всички те се плетат лесно и приятно. Разликата в тях, най-общо казано, е в големината на дупките и тяхното разположение.

В този пост ще ви запозная с една от разновидностите (според мен е втората най-лесна от този тип), която комбинира красив краен резултат и лесно изплитане. Както и от самото ѝ име става ясно, дупчиците са големи, но пък стоят много красиво на чанти с подплати и на летни блузи, които отново обаче ще се наложи да носите с нещо отдолу. Много подходяща е и за изплитане на плажни рокли, пареота, чанти и други аксесоари.

В изплитането ѝ се използват само въздушни (синджир) бримки и ниски пълнежи и веднъж на всеки 4 реда, една самотна бримка – висок пълнеж с две наметки. Т.е. подходяща е дори за начинаещите в плетенето.

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • нп – нисък пълнеж
  • вп2н – висок пълнеж с две наметки

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: начинаещи
  • Брой редове в повторение: 4 реда
  • Брой бримки в повторение: 6 бримки
  • Характеристики: ажурна; еднаква от двете страни; стегната

Инструкции

Начален ред: Започнете с брой въздушни (синджир) бримки кратни на 6 + 1. Например, 18 бримки (което се дели на 6 без остатък) + 1 = 19 бримки.

Ред 1: Изплетете 1 в.бр., която не се брои. В първите две бримки от синджирчето изплетете по 1 нп. *Изплетете 5 в.бр., прескочете 3 бримки от синджирчето и изплетете 3 нп в следващите 3 бримки от синджирчето.* повторете до последните 5 бримки. Изплетете 5 в.бр., прескочете 3 бримки от синджирчето и изплетете 2 нп в последните 2 бримки от синджирчето.

Ред 2: Изплетете 1 в.бр., която не се брои. Изплетете 1 н.п. в първата бримка. *Изплетете 7 нп в дъгата образувана от 5-те в.бр. от предишния ред. Прескочете 1 бримка и изплетете 1 нп (пада  се централния нисък пълнеж от 3-те изплетени един до друг на предишния ред)* повторете до последната дъга. В нея също изплетете 7 нп и завършете реда с 1 нп в последната бримка.

Ред 3: Изплетете 6 в.бр. В трите централни ниски пълнежа от 7-те, които изплетохте в дъгата на долния ред, изплетете 3 нп. *Изплетете 5 в.бр. и 3 нп в централните ниски пълнежа от 7-те, които изплетохте в следващата дъга на долния ред* повторете до последната дъга вкл. Изплетете 2 в.бр. и 1 вп2н в последната бримка на реда.

Ред 4: Изплетете 1 в.бр., която не се брои. Изплетете 1 нп в първата бримка. Изплетете 3 нп в дъгата от долния ред образувана от 2 в.бр. Прескочете 1 бримка и изплетете 1 нп (пада се централния нисък пълнеж от 3-те изплетени един до друг на предишния ред). *Изплетете 7 нп в дъгата от долния ред образувана от 5 в.бр. Прескочете 1 бримка и изплетете 1 нп (пада  се централния нисък пълнеж от 3-те изплетени един до друг на предишния ред).* повторете до края на реда, където са 6-те въздушни бримки. Изплетете 3 нп в дъгата образувана от тези бримки и 1 нп в 4-тата от долу нагоре.

Ред 5: Изплетете 1 в.бр., която не се брои. В първите две бримки изплетете по 1 нп. *Изплетете 5 в.бр. и след това 3 нп в централните ниски пълнежа от 7-те, които изплетохте в дъгата на долния ред* повторете до последната дъга от долния ред. В централните ѝ 3 бримки изплетете също 3 нп. След това изплетете 5 в.бр. и завършете с 2 нп в последните две бримки на реда.

Ред 6: Изплетете 1 в.бр., която не се брои. Изплетете 1 н.п. в първата бримка. *Изплетете 7 нп в дъгата образувана от 5-те в.бр. от предишния ред. Прескочете 1 бримка и изплетете 1 нп (пада  се централния нисък пълнеж от 3-те изплетени един до друг на предишния ред)* повторете до последната дъга. В нея също изплетете 7 нп и завършете реда с 1 нп в последната бримка.

Повторете Редове 3 – 6 до желаната дължина на плетивото.

Схема

Легенда:

въздушна (синджир) бримка
нисък пънеж

Видео

Резултат