#031 Плетка „Жасмин“ на една кука

април 8, 2020

Ако сте попадали на тази плетка из интернет пространството и ви се е струвала много сложна, сега е момента да ѝ дадете отново шанс и да станете първи приятели. Самата плетка е прекрасна! Работи се много бързо, позволява да се използва по-дебела кука с по-тънка прежда и резулатът е ефирен, пухкав, красив и много впечатляващ.

Единственият ѝ недостатък е, че си „похапва“ доста прежда. Причината е, че плетката е изградена от цветенца с по пет листенца, всяко от които представлява изплетено „топче“ (puff stitch) на една кука. При него преждата се намята, боде се с куката, конецът се изтегля, това се повтаря още веднъж и след това бримката се завършва по един по-специфичен начин, който добавя даже още малко прежда в нея.

Вече споменах за малко по-странното завършване на бримката „топче“ и тъй като е доста сложно да се опише с думи и почти невъзмможно със схема, по-долу ще откриете видео, в което е показано точно как го правя.

Ще си позволя да не описвам с думи стъпките на изплитане, тъй като наистина плетката става ясна и човек си я заплита с лекота, чак като види на живо или на запис как се прави. Затова и моят съвет е да погледнете видеото и след това с помощта на схемата да опитате да си изплетете тези красиви жасминчета.

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • пп – нисък пълнеж

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: напреднали
  • Брой редове в повторение: 1 ред
  • Брой бримки в повторение: 1 бримка
  • Характеристики: плътна, релефна, много еластична, еднаква от двете страни

Схема

Видео

Резултат