#030 Двуцветен английски ластик на една кука

април 7, 2020

След като ви представих английския ластик на една кука, дойде ред и на неговия двуцветен вариант. Отново споделям, че не е съвсем същия като този изплетен на две игли, но се доближава заслужаващо усилията близко до неговия вид.

А ако сте пропуснали поста за едноцветен вариант на английски ластик на една кука, можете да го откриете ТУК.

В тази плетка се редуват ред с цвят А, ред с цвят Б и отново ред с цвят А, ред с цвят Б и така нататък.

Това, което може да ви се стори странно в началото е, че след като свършите с единия цвят го оставяте и плетете с другия, без значение в кой край на плетивото се намира той. По този начин имате редуване на лицева и опакова страна, но и имате изплитане на ред с единия цвят от лицевата и после с другия цвят отново от лицевата страна. Не е типичното плетене, но така се постига желания ефект, а и конецът не се реже на всеки ред.

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • пп – нисък пълнеж

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: начинащи
  • Брой редове в повторение: 8 реда
  • Брой бримки в повторение: 1 бримка
  • Характеристики: плътна, релефна, много еластична, различна от двете страни (на всяка доминира единия от цветовете, иначе плетката изглежда еднакво)

Описание

Важно: След като завършите ред с едния цвят, изтеглете бримката на куката до около 5 см., така че да не се разплете плетката. След това я оставете. Вземете другия цвят, където е оставен той и плетете с него. Единствено след Ред 1, трябва да си захванете Ред 2 с новия цвят по стандартния начин, в последната завършена бримка. След това продължете, както е споменато тук.

Начален ред: Започнете с произволен брой въздушни (синджир) бримки.

Ред 1 (Цвят А): Изплетете 2 в.бр., които не се броят и в тях не се плете. Във всяка бримка от синджирчето изплетете по 1 пп.

Ред 2 (Цвят Б): Изплетете 2 в.бр., които не се броят и в тях не се плете. В третата хоризонтална част (3rd loop) на всяка бримка, която се вижда откъм вас, изплетете по 1 пп.

Ред 3 (Цвят А): Изплетете 2 в.бр., които не се броят и в тях не се плете. В третата хоризонтална част (3rd loop) на всяка бримка, която се вижда отзад на плетивото, изплетете по 1 пп.

Ред 4 (Цвят Б): Изплетете 2 в.бр., които не се броят и в тях не се плете. В задната част (back loop) на всяка бримка изплетете по 1 пп.

Ред 5 (Цвят A): Изплетете 2 в.бр., които не се броят и в тях не се плете. В предната част (front loop) на всяка бримка изплетете по 1 пп.

Ред 6 (Цвят Б): Изплетете 2 в.бр., които не се броят и в тях не се плете. В третата хоризонтална част (3rd loop) на всяка бримка, която се вижда откъм вас, изплетете по 1 пп.

Ред 7 (Цвят А): Изплетете 2 в.бр., които не се броят и в тях не се плете. В третата хоризонтална част (3rd loop) на всяка бримка, която се вижда отзад на плетивото, изплетете по 1 пп.

Ред 8 (Цвят Б): Изплетете 2 в.бр., които не се броят и в тях не се плете. В задната част (back loop) на всяка бримка изплетете по 1 пп.

Ред 9 (Цвят A): Изплетете 2 в.бр., които не се броят и в тях не се плете. В предната част (front loop) на всяка бримка изплетете по 1 пп.

Ако изпитвате затруднения, погледнете видеото по-долу.

Повторете Ред 2 – Ред 9 до желаната дължина на плетивото.

Видео

Резултат