#025 Лесен вариант на плетка „Малки мидички“

март 31, 2020

Има безкрайно много вариации на тема плетки с „мидички“ в плетенето на една кука. Някои са по-ажурни, други по-сбити. Големината на групичките от бримки, а и вида на самите бримки в тях варира, броят редове в повторение също. Като цяло се получават страшно много и най-различни плетки, които могат да се използват в почти всичко изплетено на една кука.

Аз се спрях на този вариант на плетката, защото резултатите са винаги страхотни, независимо дали се плете с тънка или с дебела прежда. Не е сложен за изпълнение и е подходящ дори за тези, които никога не са опитвали вариантите на мидички, защото са им се виждали прекалено сложни и объркващи. Повтарят се само 2 реда и следенето какво следва да се изплете е много лесно и интуитивно. Така че, препоръчвам горещо да опитате!

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • нп – нисък пълнеж
  • вп – висок пълнеж

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: начинаещи
  • Брой редове в повторение: 2 реда
  • Брой бримки в повторение: 6 бримки
  • Характеристики: плътна; двустранна

Инструкции

Начален ред: Започнете с брой въздушни (синджир) бримки кратни на 6 + 1. Например: 24, което се дели на 6, плюс 2 -> 25 бримки.

Ред 1: Изплетете 1 в.бр. за обръщане на реда, която не се брои. Изплетете в първата бримка от синджирчето и във всички бримки до края по 1 нп.

Ред 1 не е задължителен. Аз го плета, защото така ръба на плетивото ми харесва повече. Но тъй като това е въпрос на вкус и предпочитания на всеки плетач, можете да го пропуснете и в синджирчето да започнете директно от Ред 2.

Ред 2: Изплетете 3 въздушна бримки, които се броят за 1 вп. Изплетете 2 вп в първата бримка. *Пропуснете 2 бримки и в следващата изплетете 5 вп. Пропуснете 2 бримки и в следващата изплетете 1 нп.* повторете до последните 3 бримки на реда. След това пропуснете 2 бримки и в последната изплетете 3 вп.

Ред 3: Изплетете 1 в.бр. за обръщане на реда, която не се брои. Изплетете 1 нп в първата бримка. *Пропуснете 2 бримки и изплетете в следващата 5 вп. Пропуснете 2 бримки и в следващата изплетете 1 нп* повторете до края на реда.

Повторете Ред 2 и Ред 3 до желаната дължина на плетивото.

Схема

Легенда:

въздушна (синджир) бримка
нисък пънеж
висок пълнеж

Видео

Резултат