#022 Плетка с кръстосани високи пълнежи и релефни елементи

март 26, 2020

Това всъщност е една комбинация от основни плетки, които съм сигурна, че повечето от вас са опитвали поотделно. Събрани са в едно редове с кръстосани високи пълнежи и редове с релефни елементи, които са близки до топчетата, които се плетат на една кука. С редуването на тези редове се получава много красива, леко ажурна плетка, която е подходяща дори за летни шалове, блузки и потници изработени от памучна прежда.

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • вп – висок пълнеж
  • УТ – удължено топче – плете се в три стъпки по следния начин:
  1. Прави се наметка, куката се промушва там където ще се плете топчето, конецът се взима и се изтегля. Повтаря се още 2 пъти в същото място.
  2. Прави се наметка и конецът се изтегля през всички бримки на куката без последната. Получават се 2 бримки на куката.
  3. Конецът се взима и се изтегля през двете бримки на куката.

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: средно напреднали
  • Брой редове в повторение: 2 реда
  • Брой бримки в повторение: 3 бримки
  • Характеристики: леко ажурна плетка; двустранна

Инструкции

Начален ред: Започнете с брой въздушни (синджир) бримки кратни на 3 + 2. Например: 15, което се дели на 3, плюс 2 -> 17 бримки.

Ред 1: Изплетете три въздушни бримки, които се броят за първи висок пълнеж на реда. Пропуснете първата бримка от синджирчето (защото току що я изплетохте с трите въздушни бримки) и в следващите 3 бримки от синджирчето изплетете кръстосана група от 2 вп и 1 в.бр. Кръстосаната група се плете по следния начин: пропускате 2 бримки и в 3-тата изплитате 1 вп; изплитате 1 в.бр.; изплитате още 1 вп в първата от двете пропуснати бримки. Продължете с кръстосани групи до края на реда. В последната бримка изплетете 1 вп.

Ред 2: Изплетете 4 въздушна бримки, които се броят за 1 вп и 1 в.бр. В следващата дупка образувана между двата кръстосани високи пълнежа в кръстосаната група изплетете 1 УТ. *Изплетете 2 в.бр. В следващата дупка образувана между двата кръстосани високи пълнежа в кръстосаната група изплетете 1 УТ.* повторете до последната бримка на реда. Изплетете 1 в.бр. и завършете с 1 вп в послената бримка, която се явява най-високата от 3-те в.бр., с които започнахте долния ред.

Ред 3: Изплетете 3 в.бр., които се броят за първи висок пълнеж на реда. *Пропуснете първата дупка, която се намира преди УТ и промушете куката във втората след него. Изплетете 1 вп. Изплетете 1 в.бр. Изплетете 1 вп. в дупката, която пропуснахте.* повторете до края на реда. След като изплетете и в последната дупка, завършете с 1 вп в 3-тата в.бр. от синджирчето, с което започнахте долния ред.

Повторете Ред 2 и Ред 3 до желаната дължина на плетивото.

Схема

Легенда:

въздушна (синджир) бримка
висок пънеж
УТ – удължено топче

Видео

Резултат