#017 Плетка със свиване на два ниски пълнежа в един

март 17, 2020

Най-сложното в тази плетка беше да ѝ измисля име и в крайна сметка така и не открих и не измислих нищо по-подходящо от това кратко представяне на самата нея. 🙂

Плетката е лесна, подходяща е дори и за съвсем начинаещите, като само трябва да се внимавае със стягането на конеца, за да не се получи, вместо шал или одеяло, нещо по-скоро като сбито килимче. Трябва да се постигне баланс при избора на кука. Компромисът е между по-стегната плетка с по-ясно изразени релефни ивици в нея, която обаче може да е прекалено сбита като краен резултат, и по-отпусна плетка, която има гъвкавост и мекота, но пък не е толкова релефна. Затова опитайте, сменете куката с 1 мм нагоре или надолу от това, което е първия ви избор и преценете кой вариант най-много ще пасне на идеите ви (за снимките в този пост, аз лично използвах 4.5 мм за прежда, която се плете с 3.5 мм кука).

Това, че се получава по-стегната плетка, за мен е един от плюсовете на тази интересна и модерна модификация, постигната само с ниски пълнежи. Също така, резултатът е много красив и впечатляващ и никой, който не е запознат с детайлите, не би предположил, че се използва само един вид бримка и то най-простичката – нисък пълнеж. Точно с такъв тип плетки можем да получим по-дебело плетиво, по-плътен резултат и реално да използваме дори и доста тънки прежди, а да плетем с 1 мм и дори с 1,5 мм по-дебела кука, отколкото бихме плели например високи пълнежи или полупълнежи със същата прежда.

Така че, моят съвет е да опитате и да вземете всички хубави ползи от тази интересна вариация на тема нисък пълнеж.

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • нп – нисък пълнеж
  • св2нп – свиване на две бримки нисък пълнеж – Боде се в бримка от плетката, конецът се захваща и се изтегля само през нея. Боде се и в следващата бримка (втора) от плетката, конецът отново се захваща и се изтегля само през нея. Получават се три бримки на куката. Конецът се захваща и се изтегля и през трите бримки на куката едновремено.

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: начинаещи
  • Брой редове в повторение: 1 ред (има един начален, който след това не се повтаря)
  • Брой бримки в повторение: 1 бримка
  • Характеристики: плътна и стегната плетка

Инструкции

Начален ред: Започнете с произволен брой въздушни (синджир) бримки.

Ред 1: Изплетете една въздушна бримка за обръщане на реда, която не се брои. В следващата бримка и във всички синджир бримки до края изплетете по 1 н.п.

Ред 2: Изплетете една въздушна бримка за обръщане на реда, която не се брои. В следващите 2 бримки (първа и втора от ред 2) изплетете 1 св2нп. Във втората от тези 2 бримки и в следващата (втора и трета от ред 2) изплетете 1 св2нп. Във втората от тези 2 бримки и в следващата (трета и четвърта от ред 2) изплетете 1 св2нп. Продължете по същия начин докато изплетете последното св2нп в предпоследната и последната бримка от ред 2. След това завършете с един последен нисък пълнеж отново в последната бримка.

Повторете Ред 2 до желаната дължина на плетивото.

Схема

Видео

Резултат

Плетката е двустранна (изглежда еднакво и от лицевата и от опаковата страна)