#006 Плетка „Бамбук“ на две куки

февруари 1, 2019

Тази плетка е от моите любими – не е сложна за изпълнение, запомня се лесно и по време на плетенето позволява човек да се поразсейва, като дори и да сбърка тук-там грешките са лесно поправими.

Едновременно с това, крайният резултат е впечатляващ – от лицевата страна на плетивото се оформят ясно израсени и много красиво подредени фигури. И ако наистина се спрете на цветове в естествени, натурални цветове, изработеното плетиво наистина ще наподобява стеблата на бамбук.

Впечатлението, което създава в завършен вид е доста подходящо за изработката на мъжки аксесоари и дрехи, както и на декорации за дома, несесери, облекла за вази, чаши, моливници и много други.

Използвани бримки:

  • л.бр. – лицева бримка
  • о.бр.– опакова бримка
  • намятане – конецът се държи с лявата ръка зад плетивото, захваща се отзад-напред с дясната игла и по този начин преждата се прехвърля над дясната игла и образува наметка
  • прехвърляне на наметката над бримки – след като сме направили наметка на дясната игла, след нея изплитаме определен брой (според инструкциите) бримки (в този случай – две лицеви бримки). По този начин двете изплетени бримки се нареждат на дяснта игла след наметката. С помощта на лявата игла, захващаме наметката и я прехвърляме над изплетените бримки и я сваляме от иглата. наметката застава пред изплетените бримки и вече не се вижда като такава на нито една от иглите.
  • кр.бр. – крайна бримка – за да се получат красиви краища на плетивото (особено, когато става дума за шал, при който краищата няма да се зашиват), аз си добавям две крайни бримки – по една в началото и в края на плетката. Тези бримки винаги изплитам по следния начин: в началото на реда я свалям на дясната игла без да я изплитам; в края на реда я изплитам опакова.

Детайли на плетките

  • Ниво на трудност: лесна
  • Брой редове в повторение: 2 реда
  • Брой бримки в повторение: 2 бримки
  • Характеристики: релефна; едностранна

 

Инструкции

Начален ред: Започнете с четен брой бримки + две крайни по желание (те не са част от схемата).

Ред 1: кр.бр. се сваля без да се изплита; *намятаме, изплитаме две лицеви бримки, прехвърляме наметката върху двете бримки* до края на реда; кр. бр. се изплита опакова.

Ред 2: кр.бр. се сваля без да се изплита; *всички бримки се плетат опакови* до края на реда.

Повторете Ред 1 – Ред 2 до достигане на желаната дължина.

Видео

Резултат

лицева страна

Приятно плетене!