#004 Плетка „Маргаритки“ на две куки

януари 3, 2019

Освен на малки и много красиви цветчета, тази плетка винаги ми е напомняла на падащи снежинки. Приликата е особено голяма, ако се изплете с пухкава и снежнобяла прежда. Затова и в днешния леко снежен и доста мразовит ден реших да ви запозная с тази плетка, която е изключително подходяща за изработката на топли шалове и шапки. на английски език може да я срещнете и като „daisy stitch“, като има и две разновидности – при едната се плетат групички от 3 бримки, а при другата от 5 бримки. При втория вариант броят на „листенцата“ на фигурите е 5, а не 3 и размерът на самите „цветчета“ се получава по-голям и релефен. Принципът на плетене е същия, така че ако усвоите този вариант на плетката, лесно ще успеете да творите и с другия и вариант.

Използвани бримки:

  • о.бр.– опакова бримка (purl stitch)
  • л.бр. – лицева бримка (knit stitch)
  • 3 о.бр. изпл. заедно – три опакови бримки се изплитат заедно (p3tog)
  • наметка

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: лесна
  • Брой редове в повторение: 4 реда
  • Характеристики: релефна; едностранна

Инструкции

Начален ред: Започнете с брой бримки кратен на 4 + добавете още 1

Ред 1 (лицева страна): Всички бримки се плетат лицеви

Ред 2 (опакова страна): 1 л.бр.; *3 о.бр. изпл. заедно, не се свалят от иглата, наметка, същите 3 о.бр. изпл. заедно; 1 л.бр.*. Повторете ** до края на реда.

Ред 3: Всички бримки се плетат лицеви

Ред 4: 1 л.бр.; 1 о.бр.; 1 л.бр.; *3 о.бр. изпл. заедно, не се свалят от иглата, наметка, същите 3 о.бр. изпл. заедно; 1 л.бр.*. Повторете ** до последните две бримки – 1 о.бр., 1 л.бр.

Повторете Ред 1 – Ред 4 до достигане на желаната дължина.

Забележка: Ако искате да получите равни краища на плетивото, плетете последната бримка на всеки ред като опакова и на следващия ред я свалете от иглата без да я изплитате.

Важно: Лицевите редове не трябва да се плетат стегнато, защото ще бъде много трудно да се вземат 3 бримки заедно.

Видео

Резултат

лицева страна