#002 Лесна имитация на плетката „рибена кост“ на 1 кука

октомври 15, 2018

С тази лесна имитация се получава пухкава и много ефектна плетка, която наподобява по-релефна версия на плетката „рибена кост“ на две игли или „heringbone stitch“, ако сте я срещали така. При плетене се получават две еднакви страни на плетивото, което я прави изключително подходяща за изработка на шалове и одеялца.

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка (chain stitch)
  • нп – нисък пълнеж (single crochet)
  • МТ – мини топче – плете се по следния начин: куката се промушва през бримката все едно ще се плете нисък пълнеж, конецът се намята и се изтегля (получават се 2 бримки на куката); след това конецът се намята и вместо да се изплете, като при ниския пълнеж, куката отново се промушва през същата бримка; конецът отново се намята и се изтегля (получават се 4 бримки на куката); конецът се намята за последно и се изтегля през всички бримки на куката.

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: начинаещи
  • Брой редове в повторение: 1 ред (+ 1 начален)
  • Брой бримки в повторение: 2 бримки (+2 крайни бримки)
  • Характеристики: релефна; двустранна; стегната; плътна

Инструкции

Начален ред: Започнете с нечетен брой въздушни (синджир) бримки.

Ред 1: Изплетете 1 в.бр. и 1 н.п. в първата бримка от началния ред, *в следващата бримка изпл. 1 МТ + 1 в.бр. и пропуснете една бримка* до последните 2 бр.; 1 МТ в предпоследната бр.; 1нп в посл. бр. Обърнете плетивото.

Повторете Ред 1 до достигане на желаната дължина.

Схема

схема на имитация на „рибена кост“ на една кука

Легенда:

въздушна (синджир) бримка (chain stitch)
нисък пълнеж (single crochet)

 

мини топче – плете се по следния начин: куката се промушва през бримката все едно ще се плете нисък пълнеж, конецът се намята и се изтегля (получават се 2 бримки на куката); след това конецът се намята и вместо да се изплете, като при ниския пълнеж, куката отново се промушва през същата бримка; конецът отново се намята и се изтегля (получават се 4 бримки на куката); конецът се намята за последно и се изтегля през всички бримки на куката.

Видео

Резултат

Лицева и опакова страна