Триъгълен шал на една кука SUNSET CAKE

май 10, 2020

Триъгълните шалове никога не ми омръзват и за мен винаги ще са на мода. За този, който ги изработва те са истинско удоволствие, защото виждаш как расте в ръцете ти с всеки ред, от самото начало до края. Наблюдваш и се наслаждаваш на това как се сменят цветовете или как се редуват различни бримки и техники, за да се получи ефектен, красив и много впечатляващ резултат, който носи удовлетворение на всеки творец. А за този, който ще си го носи с удоволствие, триъгълният шал е незаменим аксесоар – модерно допълнение към лятната рокля, топла наметка за всяка хладна вечер и разходка навън или допълнение към ежедневните тоалети.

Затова и ви предлагам да опитате още един мой модел, който е подходящ за всички, които обичат плетенето на една кука. Може да се напасва според вкуса на всеки – да се сменят плетки или да се продължи до края в един стил; да се редуват най-различни цветови комбинации; да се плете до каквато дължина желаете и т.н.

Аз лично изплетох този модел с един кейк от 100% памучна прежда Cotton Cake и кука 3.50 мм. Можете да използвате и друг вид прежда, стига да е с подходящата за нея кука. Летни и ефирни вариации, които да изглеждат точно като този модел се постигат най-лесно с преждите тип „кейкове“, които са памучни или в комбинация на памук и акрил, за които е препоръчително да се плетат с кука размер между 2.50 мм и 3.50 мм. С по-дебелите прежди и по-голям размер куки ще можете да изплетете също красив шал, но ще бъде по-подходящ за есенно-зимния сезон.

Стил: на една кука

Ниво: начинаещи/средно напреднали

ПРЕЖДА: 1 брой Cotton Cake 100% памук (250 гр. – 1000 м.), цвят 406

Кука: 3.50 мм.

Размер: широчина 170 см.; височина (от средата на основата до върха) 85 см.

Шалът може много лесно да се модифицира и да се изработи в по-голям или по-малък размер, като се увеличи или намали броят на редовете (това би наложило и корекции в необходимото количество прежда).

Съкращения и използвани бримки

  • с.бр. – синджир бримка (синджирче, въздушна бримка) – chain
  • н.п. – нисък пълнеж – single crochet
  • в.п. – висок пълнеж (стълбче с една наметка, пълнеж с една наметка) – double crochet
  • в.п. изпл. отпред – висок пълнеж с една наметка изплетен отпред около стълба на бримката от долния ред – плете се висок пълнеж с една наметка, но вместо да се боде в бримката от долния ред, куката се прекарва под самото стълбче на бримката от долния ред, като посоката е отдясно наляво от предната страна на плетивото – front post double crochet
  • УТ – удължено топче – плете се в три стъпки по следния начин:
  1. Прави се наметка, куката се промушва там където ще се плете топчето, конецът се взима и се изтегля. Повтаря се още 2 пъти в същото място.
  2. Прави се наметка и конецът се изтегля през всички бримки на куката без последната. Получават се 2 бримки на куката.
  3. Конецът се взима и се изтегля през двете бримки на куката.

Подробни инструкции как се плете УТ ще откриете тук.

Описание

Всички 3 с.бр. в началото на всеки ред с високи пълнежи се броят за първи висок пълнеж на реда.

След края на всеки ред, плетивото се обръща от другата страна и се започва следващия ред. Така се редуват лицева и опакова страна.

Инструкциите оградени със * * се повтарят както е посочено в описанието.

Различните цветове се редуват в кълбото, като имате 2 варианта:

  1. Да плетете без да обръщате внимание къде на реда и на кой точно ред се пада смяната на цвета. Това е въпрос на вкус и ако плетете по-този начин, няма да изхвърлите нищо от преждата и размерът на шала ще стане максимално голям, колкото позволява кейка.
  2. Да сменяте цветовете само в края на ред/началото на следващия. Аз лично съм плела по този начин. По-долу в описанието съм отбелязала и къде съм правила смените.

Смяната на цвят става, като преди да вземете конеца и да изплетете последните две бримки, които завършват последния висок пълнеж на реда, вземете конеца с новия цвят и завършите последния висок пълнеж на реда с новия цвят. След това обръщате и продължавате новия ред с него. От другия цвят се оставят поне 10 см и се реже. След това се скрива с игла.

Начало: Започнете със синжирче от 4 бримки и ги съединете в кръг със залепена бримка. След това продължете с ред 1, като плетете всички бримки от него в дупката на образуваното кръгче.

Ред 1: Започнете с 3 с.бр.; изплетете 4 в.п. в центъра на кръга; изплетете 3 с.бр.; изплетете още 5 в.п. в центъра.

Ред 2: (3 с.бр.+ 2 в.п.) в първия в.п. от долния ред; 4 в.п. в следващите 4 бримки; (2 в.п. + 3 с.бр. + 2 в.п.) в дъгата от 3 с.бр. от долния ред; 4 в.п. в следващите 4 бримки; 3 в.п. в последната бримка от 3 с.бр. от долния ред.

Ред 3: (3 с.бр.+ 2 в.п.) в първия в.п. от долния ред; 1 в.п. в следващата бримка, *(1 с.бр., пропускате 1 бримка и в следващата изплитате 1 в.п.)* повторете до последния в.п. от долния ред преди дъгата от 3 с.бр. на върха на триъгълника; (2 в.п. + 3 с.бр. + 2 в.п.) в дъгата от 3 с.бр. от долния ред;  *(1 с.бр., пропускате 1 бримка, 1 в.п. в следващата бримка )* повторете до последната бримка от 3 с.бр. от долния ред; 3 в.п. в последната бримка от 3 с.бр. от долния ред.

Ред 4: (3 с.бр.+ 2 в.п.) в първия в.п. от долния ред; във всяка бримка изплетете по 1 в.п. изпл. отпред, а в дупките по 1 в.п. и така до дъгата от 3 с.бр. на върха на триъгълника; (2 в.п. + 3 с.бр. + 2 в.п.) в дъгата от 3 с.бр. от долния ред;  във всяка бримка изплетете по 1 в.п. изпл. отпред, а в дупките по 1 в.п. и така до последната бримка от 3 с.бр. от долния ред; 3 в.п. в последната бримка от 3 с.бр. от долния ред.

От лицевата страна, след като обърнете, изплетеният ред 4 ще изглежда така:

Ред 5: (3 с.бр.+ 2 в.п.) в първия в.п. от долния ред; 1 в.п. в следващата бримка, *(1 с.бр., пропускате 1 бримка и в следващата изплитате 1 в.п.)* повторете до последния в.п. от долния ред преди дъгата от 3 с.бр. на върха на триъгълника; (2 в.п. + 3 с.бр. + 2 в.п.) в дъгата от 3 с.бр. от долния ред;  *(1 с.бр., пропускате 1 бримка, 1 в.п. в следващата бримка )* повторете до последната бримка от 3 с.бр. от долния ред; 3 в.п. в последната бримка от 3 с.бр. от долния ред.

Ред 6: (3 с.бр.+ 2 в.п.) в първия в.п. от долния ред; *(1 с.бр., пропускате 1 бримка и в следващата изплитате 1 УТ)* повторете до последния в.п. от долния ред преди дъгата от 3 с.бр. на върха на триъгълника, като в него изплетете 1 в.п. вместо 1 УТ; (2 в.п. + 3 с.бр. + 2 в.п.) в дъгата от 3 с.бр. от долния ред; 1 в.п. в следващата бримка; *(1 с.бр., пропускате 1 бримка, 1 УТ в следващата бримка )* повторете до последните 2 бримки. Направете 1 с.бр., прескочете една бримка и в последната бримка от 3 с.бр. от долния ред изплетете 3 в.п.

Ред 7: (3 с.бр.+ 2 в.п.) в първия в.п. от долния ред; 1 в.п. в следващата бримка, *(1 с.бр., пропускате 1 бримка и в следващата дупка изплитате 1 в.п.)* повторете до последния в.п. от долния ред преди дъгата от 3 с.бр. на върха на триъгълника; (2 в.п. + 3 с.бр. + 2 в.п.) в дъгата от 3 с.бр. от долния ред;  *(1 с.бр., пропускате 1 бримка, 1 в.п. в следващата дупка)* повторете до последната бримка от 3 с.бр. от долния ред; 3 в.п. в последната бримка от 3 с.бр. от долния ред.

Ред 8: (3 с.бр.+ 2 в.п.) в първия в.п. от долния ред; във всяка бримка изплетете по 1 в.п. изпл. отпред, а в дупките по 1 в.п. и така до дъгата от 3 с.бр. на върха на триъгълника; (2 в.п. + 3 с.бр. + 2 в.п.) в дъгата от 3 с.бр. от долния ред;  във всяка бримка изплетете по 1 в.п. изпл. отпред, а в дупките по 1 в.п. и така до последната бримка от 3 с.бр. от долния ред; 3 в.п. в последната бримка от 3 с.бр. от долния ред.

От лицевата страна, след като обърнете, изплетеният ред 4 ще изглежда така:

Повторете Ред 5-8 докато изплетете 50 реда.

От тук нататък започва оформянето на бордюра.

Ред 51: (3 с.бр.+ 2 в.п.) в първия в.п. от долния ред; във всяка бримка изплетете по 1 в.п. до дъгата от 3 с.бр. на върха на триъгълника; (2 в.п. + 3 с.бр. + 2 в.п.) в дъгата от 3 с.бр. от долния ред;  във всяка бримка изплетете по 1 в.п. до последната бримка от 3 с.бр. от долния ред; 3 в.п. в последната бримка от 3 с.бр. от долния ред.

Ред 52: Като ред 8

Ред 53: Като ред 5

Ред 54: Като ред 6, но вместо УТ, навсякъде са високи пълнежи.

Ред 55: Като ред 5

Ред 56: Като ред 54

Ред 57: Като ред 6

Ред 58-61: Като редове 53-56

Ред 62: Като ред 8

Ред 63: Като ред 54

Ред 64: Като ред 7, но с УТ вместо високите пълнежи от двете страни (високи пълнежи остават само тройкит в началото и края и двете двойки на върха)

Ред 65: В първата бримка на реда изплетете група (1 н.п. + 1 с.бр. + 1 н.п.); пропуснете 1 бримка. В следващата бримка изплетете същата група; пропуснете 1 бримка. *(В следващата дупка изплетете същата група и пропуснете 1 бримка)* повторете до последния в.п. преди дупката на дъгата на върха. В него изплетете една група. Изплетете 1 група и във върха и във в.п. точно след него; пропуснете 1 бримка. *(В следващата дупка изплетете 1 група и пропуснете 1 бримка)* повторете до последните 3 бримки. Изплетете 1 група, пропуснете 1 бримка и в последната на реда изплетете още една група.

Смяната на цветовете при мен беше следната:

Ред 1-23: корал

Ред 24-33: микс корал и червено

Ред 34-42: микс червено и корал

Ред 43- 49: червено

Ред 50-56: микс червено и сиво

Ред 57-61: микс сиво и червено

Ред 62-65: сиво

Скрийте всички конци с помощта на игла.

Схема

Ще се радвам да споделите с мен готовите шалове, за да им се порадваме заедно 🙂 А ако имате въпроси или коментари за модела, съм на ваше разположение.

Приятно плетене!