Разчитане на схеми и модели за плетене на две игли

септември 15, 2018

Много често схемите за плетене на две игли са представени като инструкции, които описват как да се изплете даден модел със стандартни символи и съкращения. Това много улеснява описването и разчитането на тези модели, както и предотвратява евентуалното объркване, което би могло да настъпи, ако докато плетем трябва да следваме десетки страници с текст, описващ всичко дума по дума. Понякога, дори когато това не се налага, за улеснение и за по-ясно представяне, в моделите се включват тези схеми със символи и диаграми. Това е особено полезно, когато се плете с различни цветове или се оформят различни видове форми и плетеници.

Разчитане на схеми (графики) представени със символи

Използването на символи улеснява много описването на даден модел, а и неговото разчитане. Всеки символ в графиката представлява дадена бримка, която се изплита само по един, точно определен начин.

Макар понякога да се срещат леки разминавания при различните дизайнери, в таблицата по-долу са изброени стандартните символи използвани в схемите за плетене на една кука.

Основни символи

 Символ  ЗначениеСъкращениеПриложениеИзплитане

или

лицева бримкал.бр.основна бримка в плетенето на две игли – получава се гладка страна от лицевата част и релефна от опаковата (огледална на опаковата бримка)Плете се лицева бримка от лицевата страна  и опакова бримка от опаковата страна на плетката.

или

опакова бримкао.бр.основна бримка в плетенето на две игли – получава се релефна страна от лицевата част и гладка от опаковата (огледална на лицевата бримка)Плете се опакова бримка от лицевата страна  и лицева бримка от опаковата страна на плетката.
изпусната бримкаизп. бр.при по-сложни плетки и специфичен ефект, който се получава – например, оформяне на цветя между редоветеБримката се изпуска от иглата и се оставя да се разплете.

лицева превита бримкал.прев.бр.с тази бримка се плете близка на лицевата плетка, но е по-интересна, тъй като самите бримки са леко усуканиЛицева бримка, която е изплетена през задната част (тази, която е зад иглата) – получава се т.нар. превита лицева бримка.

опакова превита бримкао.прев.бр.с тази бримка се плете близка на опаковата плетка, но е по-интересна, тъй като самите бримки са леко усуканиОпакова бримка, която е изплетена през задната част (тази, която е зад иглата) – получава се т.нар. превита опакова бримка.

или

лицева бримка изплетена отпред и отзадл.бр. изпл. отпред и отзадза увеличаване броя на бримките с еднаСледващата бримка се изплита веднъж като лицева и веднъж като превита лицева (в задната част на бримката).

или

опакова бримка изплетена отпред и отзадо.бр. изпл. отпред и отзадза увеличаване броя на бримките с еднаСледващата бримка се изплита веднъж като опакова и веднъж като превита опакова (в задната част на бримката).

или

две лицеви бримки изплетени заедно2 л.бр. изпл. заедноза намаляване броя на бримките с еднаДве лицеви бримки се изплитат заедно като една.

или

две опакови бримки изплетени заедно2 о.бр. изпл. заедноза намаляване броя на бримките с еднаДве опакови бримки се изплитат заедно като една.

или

 

три лицеви бримки изплетени заедно3 л.бр. изпл. заедноза намаляване броя на бримките с двеТри лицеви бримки се изплитат заедно като една.

или

три опакови бримки изплетени заедно3 о.бр. изпл. заедноза намаляване броя на бримките с двеТри опакови бримки се изплитат заедно като една.

или

наддаване с една бримканадд. 1 бр.за увеличаване броя на бримките с еднаС помощта на дясната игла се повдига конеца между последната изплетена бримка на дясната игла и тази, която следва да се изплете от лявата; след това този конец се поставя на лявата игла и се изплита като лицева бримка.

или

прехвърлят се две бримки лицево и се изплитат лицево през задната частпрехв. 2 бр. лицево и ги изпл. лиц. през задната частза намаляване броя на бримките с еднаПрехвърляме две бримки една след друга от лявата на дясната игла в посока все едно ще ги изплитаме лицево; след това ги връщаме на лявата игла и ги изплитаме заедно лицево през задната част на двете бримки.

или

прехвърлят се две бримки лицево и се изплитат опаково през задната частпрехв. 2 бр. лицево и ги изпл. оп. през задната частза намаляване броя на бримките с еднаПрехвърляме две бримки една след друга от лявата на дясната игла в посока все едно ще ги изплитаме лицево; след това ги връщаме на лявата игла и ги изплитаме заедно опаково през задната част на двете бримки.

или

прехвърля се една бримка с преждата пред плетивотопрехв. 1 бр. с преждата отпредза прехвърляне на бримки без да се изплитатИзползва се най-често при прехвърляне на бримка от лявата на дясната игла – в този случай, докато се прехвърля бримката, конецът се държи пред лявата игла.

 или

прехвърля се една бримка с преждата зад плетивотопрехв. 1 бр. с преждата отзадза прехвърляне на бримки без да се изплитатИзползва се най-често при прехвърляне на бримка от лявата на дясната игла – в този случай, докато се прехвърля бримката, конецът се държи зад лявата игла.

или

намятаненам.най-често за оформяне на дупки; за увеличаване на броя на бримките с еднаПреждата се намята над иглата.

Символи за наддаване

  Символ  ЗначениеСъкращениеПриложениеИзплитане
намятаненам.най-често за оформяне на дупки; за увеличаване на броя на бримките с еднаПреждата се намята над иглата.

или

наддаване с една лицева бримка в лявонадд. 1 бр. в лявоза увеличаване на броя на бримките с еднаОт лицевата страна: лявата игла се промушва в посока отред назад под конеца свързващ току що изплетената бримка на дясната игла и следващата бримка за плетене, която е на лявата игла; новата бримка, която се получава се изплита лицево през задната част.
наддаване с една опакова бримка в лявонадд. 1 о.бр. в лявоза увеличаване на броя на бримките с еднаОт опаковата страна: лявата игла се промушва в посока отред назад под конеца свързващ току що изплетената бримка на дясната игла и следващата бримка за плетене, която е на лявата игла; новата бримка, която се получава се изплита опакова през задната част.

или

наддаване с една лицева бримка в дяснонадд. 1 бр. в дясноза увеличаване на броя на бримките с еднаОт лицевата страна: лявата игла се промушва в посока отзад напред под конеца свързващ току що изплетената бримка на дясната игла и следващата бримка за плетене, която е на лявата игла; новата бримка, която се получава се изплита лицево.
наддаване с една опакова бримка в дяснонадд. 1 о.бр. в дясноза увеличаване на броя на бримките с еднаОт опаковата страна: лявата игла се промушва в посока отзад напред под конеца свързващ току що изплетената бримка на дясната игла и следващата бримка за плетене, която е на лявата игла; новата бримка, която се получава се изплита опаково.

или

наддаване с една изтеглена лицева бримка в лявонадд. с 1 изтеглена л.бр. в лявоза увеличаване на броя на бримките с еднаОт лицевата страна: бримката се изплита лицева; с лявата игла се захваща лявата част на бримката под току що изплетената бримка (в посока от ляво на дясно без да се усуква); новата бримка се изплита лицева.
наддаване с една изтеглена опакова бримка в лявонадд. с 1 изтеглена о.бр. в лявоза увеличаване на броя на бримките с еднаОт опаковата страна: бримката се изплита опакова; с лявата игла се захваща в посока отдолу нагоре бримката под току що изплетената бримка ; новата бримка се изплита опакова.

или

наддаване с една изтеглена лицева бримка в дяснонадд. с 1 изтеглена л.бр. в дясноза увеличаване на броя на бримките с еднаОт лицевата страна: с дясната игла се захваща дясната част на бримката под бримката, която е на ред да се плете (в посока от дясно на ляво, без да се усуква); нанизва се на лявата бримка; новата бримка се изплита лицева; следващата се плете лицева.
наддаване с една изтеглена опакова бримка в дяснонадд. с 1 изтеглена о.бр. в дясноза увеличаване на броя на бримките с еднаОт опаковата страна: с дясната игла се захваща бримката под бримката, която е на ред да се плете (в посока отдолу нагоре); нанизва се на лявата бримка; новата бримка се изплита опакова; следващата се плете опакова.

или

наддаване с две бримки централнонадд. с 2 бр. централноза увеличаване на броя на бримките с двеИзплита се една лицева бримка през задната част на бримката и една лицева бримка през същата бримка, само че в предната част (стандартна лицева); с лявата игла се прави нова бримка, като се взима конеца свързващ двете нови; новата бримка се изплита лицева.

или

лицева бримка, изплетена отпред и отзадл.бр. изпл. отпред и отзадза увеличаване на броя на бримките с еднаСледващата бримка се изплита веднъж като лицева и веднъж като превита лицева (в задната част на бримката).

или

опакова бримка, изплетена отпред и отзадо.бр. изпл. отпред и отзадза увеличаване на броя на бримките с еднаСледващата бримка се изплита веднъж като опакова и веднъж като превита опакова (в задната част на бримката).
наддаване – от една лицева бримка се изплитат четиринадд. от 1 л.бр. да станат 4 л.бр.за увеличаване на броя на бримките с триОт една лицева бримка се получават четири нови: в следващата бримка се изплитат една лицева бримка, една опакова бримка, още една лицева бримка и още една опакова бримка.
наддаване – от една опакова бримка се изплитат четиринадд. от 1 о.бр. да станат 4 о.бр.за увеличаване на броя на бримките с триОт една опакова бримка се получават четири нови: в следващата бримка се изплитат една опакова бримка, една лицева бримка и още една опакова бримка.
наддаване – от една лицев бримка се изплитат една лицева, една наметка, една лицеванадд. от 1 л.бр. се изпл. 1 л.бр., 1 нам., 1 л.бр.за увеличаване на броя на бримките с двеОт една лицева бримка се изплита една лицева бримка, прави се една наметка и се изплита още една лицева бримка.

Символи за свиване

 Символ  ЗначениеСъкращениеПриложениеИзплитане
свиване с две лицеви бримки централносв. 2 л.бр. централноза намаляване на броя на бримките с двеЕдна бримка се прехвърля все едно ще се плете опакова; следващата се прехвърля като превита опакова (взима се през задната част, в посока от ляво надясно); двете бримки се връщат на лявата игла; прехвърлят се на дясната все едно ще се плетат лицево; следващата бримка се изплита лицева и двете прехвърлени бримки се премятат през нея.
свиване с две опакови бримки централносв. 2 о.бр. централноза намаляване на броя на бримките с двеДве бримки се прехвърлят все едно ще се плетат лицево; връщат се на лявата игла; дясната игла се промушва отляво надясно през задната им част и се прехвърлят отново на дясната игла; една бримка се плете опакова и двете прехвърлени бримки се премятат през нея.
свиване с две опакови бримки централно превитисв. 2 о.бр. превити централноза намаляване на броя на бримките с двеДясната игла се промушва отляво надясно през задната част на следващите бримки и едновременно се прехвърлят на дясната игла; една бримка се плете опакова и двете прехвърлени бримки се премятат през нея.

илиили

две лицеви бримки изплетени заедно2 л.бр. изпл. заедноза намаляване на броя на бримките с еднаДве бримки се изплитат заедно лицево.

илиили

три лицеви бримки изплетени заедно3 л.бр. изпл. заедноза намаляване на броя на бримките с двеТри бримки се изплитат заедно лицево.

или

две лицеви бримки изплетени заедно превити2 л.бр. изпл. превити заедноза намаляване на броя на бримките с еднаЕдна бримка се прехвърля опаково върху дясната игла; следващата се прехвърля като превита опакова (взима се през задната част, в посока от ляво надясно); двете прехвърлени бримки се връщат на лявата игла; двете се изплитат заедно лицево.

или

три лицеви бримки изплетени заедно превити3 л.бр. изпл. превити заедноза намаляване на броя на бримките с двеДве бримки се прехвърлят на дяясната игла все едно ще се изплитат опаково; следващата се прехвърля като превита лицева (взима се през задната част, в посока от дясно наляво); и трите прехвърлени бримки се връщат на лявата игла; трите се изплитат заедно като лицева бримка.

илиили

две опакови бримки изплетени заедно2 о.бр. изпл. заедноза намаляване на броя на бримките с еднаДве бримки се изплитат заедно опаково.

или

две опакови бримки изплетени заедно превити2 о.бр. изпл. превити заедноза намаляване на броя на бримките с еднаЕдна бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; прехвърля се по същия начин още една; двете прехвърлени бримки се връщат на лявата игла; двете бримки се изплитат заедно опаково.

илиили

три опакови бримки изплетени заедно3 о.бр. изпл. заедноза намаляване на броя на бримките с двеТри бримки се изплитат заедно опаково.

или

три опакови бримки изплетени заедно превити3 о.бр. изпл. превити заедноза намаляване на броя на бримките с двеЕдна бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; прехвърлят се по същия начин още две бримки, една по една; трите прехвърлени бримки се връщат на лявата игла; трите бримки се изплитат заедно опаково.
 1 бримка се прехвърля като лицева; 2 бримки се изплитат заедно; прехвърлените бримки се премятат през лицевата бримка1 бр. се прехв. като лицева; 2 бр. се изпл. заедно; прехв. бр. се премятат през л.бр.за намаляване на броя на бримките с двеЕдна бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; следващите две бримки се изплитат заедно лицево; прехвърлената бримка се премята над новата.

 

2 бримки се прехвърлят заедно лицево; изплита се 1 лицева бримка; прехвърлените бримки се премятат през лицевата бримка2 бр. се прехв. заедно лицево; 1 л.бр.; прехв. бр. се премятат през л.бр.за намаляване на броя на бримките с двеДве бримки се прехвърлят заедно все едно ще се плетат лицево; една бримка се изплита лицева; двете прехвърлени бримки се премятат през лицевата.

или

две бримки се прехвърлят лицево една по една; връщат се на лявата игла; прехвърлените бримки се изплитат заедно като превити лицеви2 бр. се прехв. лицево една по една; връщат се на лявата игла; прехв. бр. се изпл. заедно като превити лицевиза намаляване на броя на бримките с еднаЕдна бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; още една бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; лявата игла се промушва отляво на дясно през предната част на двете бримки и те се изплитат заедно през задната част (като превита).

или

две бримки се прехвърлят лицево една по една; връщат се на лявата игла; прехвърлените бримки се изплитат заедно като превити опакови2 бр. се прехв. лицево една по една; връщат се на лявата игла; прехв. бр. се изпл. заедно като превити опаковиза намаляване на броя на бримките с еднаЕдна бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; още една бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; двете бримки се връщат на лявата игла; двете се изплитат заедно през задната част като опакови (като дясната игла се промушва от ляво надясно).

или

три бримки се прехвърлят лицево една по една; връщат се на лявата игла; прехвърлените бримки се изплитат заедно като превити опакови3 бр. се прехв. лицево една по една; връщат се на лявата игла; прехв. бр. се изпл. заедно като превити опаковиза намаляване на броя на бримките с двеТри бримки се прехвърлят една по една на дясната игла все едно ще се плетат лицево; връщат се на лявата игла; трите се изплитат заедно през задната част, като дясната игла се промушва отляво надясно.

Символи за плетеници (осморки)

 Символ  ЗначениеСъкращениеПриложениеИзплитане

илиили

две лицеви бримки кръстосани наляво2 л.бр. кръстосани налявоза плетене на осморкиОт лицевата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи пред плетивото; следващата се изплита лицева; бримката от помощната игла се изплита лицева. От опаковата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи пред плетивото; следващата се изплита опакова; бримката от помощната игла се изплита опакова.

илиили

две лицеви бримки кръстосани надясно2 л.бр. кръстосани надясноза плетене на осморкиОт лицевата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи зад плетивото; следващата се изплита лицева; бримката от помощната игла се изплита лицева. От опаковата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи зад плетивото; следващата се изплита опакова; бримката от помощната игла се изплита опакова.

илиили

 

1 опакова бримка и 1 лицева бримка кръстосани надясно1 о.бр. и 1 л.бр. кръстосани надясноза плетене на осморкиИ от лицевата и от опаковата страна:  една бримка се оставя на помощна игла и се държи пред плетивото; следващата се изплита опакова; бримката от помощната игла се изплита лицева

илиили

1 лицева бримка и 1 опакова бримка кръстосани надясно1 л.бр. и 1 б.бр. кръстосани надясноза плетене на осморкиИ от лицевата и от опаковата страна:  една бримка се оставя на помощна игла и се държи зад плетивото; следващата се изплита лицева; бримката от помощната игла се изплита опакова.
2 лицеви бримки кръстосани наляво превити2 л.бр. кръстосани наляво превитиза плетене на осморкиОт лицевата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи пред плетивото; следващата се изплита превита лицева; бримката от помощната игла се изплита превита лицева. От опаковата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи пред плетивото; следващата се изплита превита опакова; бримката от помощната игла се изплита превита опакова.
2 лицеви бримки кръстосани надясно превити2 л.бр. кръстосани надясно превитиза плетене на осморкиОт лицевата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи зад плетивото; следващата се изплита превита лицева; бримката от помощната игла се изплита превита лицева. От опаковата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи зад плетивото; следващата се изплита превита опакова; бримката от помощната игла се изплита превита опакова.

Разчитане на модели с инструкции и съкращения

Много често, моделите за изработване на плетива на две куки се представят като групи от бримки, които се повтарят опреден брой пъти на всеки ред. Вместо инструкциите за тези групи да се повтарят всеки път, групата от бримки се огражда в скоби, след които следва броят повторения, които трябва да се изплетат. Друг начин за представяне на тези повторения е дадената група от бримки да се загради между две звездички и с думи да се упомене, колко пъти да се повтори намиращото се между тези звездички.

Също така, често срещана практика е след всеки ред да се показва колко бримки трябва да има на дясната игла. Най-често това се показва с цифра, затворена в скоби.

В скоби се отбелязва и дали даден ред се плете от лицевата или опаковата страна. Това се случва винаги в началото на реда.

Когато един модел е проектиран за няколко размера, разликите в броя бримки, повторения или други вариации също се посочва в скоби. Например: ако моделът е за размери 40 (42, 44, 46), всичко, което касае дадения размер се посочва в същата последователност – изплетете лицево 64 (66, 68, 72) бримки.

Има такъв набор от съкращения на доста езици, но тъй като аз ползвам английски и в английските сайтове за безплатни схеми има безброй много модели, мисля, че списъкът по-долу ще бъде полезен.

Основни съкращения

Английски езикБългарски език
СъкращениеЗначениеСъкращениеЗначение
approxapproximatelyприбл.приблизително, около
begbegin/beginningнач.Започване/начало на ред или при измерване на дължина – плетете, докато достигнете 10 см. от началото.
betbetweenмеждуНапример, когато иглата трябва да се вкара между две бримки и от там да се изтегли нова бримка.
blback loopзадна частЗадната част на бримката, която се намира зад иглата.
BObind offзавършванеИзплитане на последния завършващ ред, след който свалената плетка не се разплита.
CAcolor Aцвят АПри плетене с повече от един цвят, всеки цвят се означава с буква (A, B,C и т.н.).
CBcolor Bцвят BПри плетене с повече от един цвят, всеки цвят се означава с буква (A, B,C и т.н.).
cncable needlesигла с два върхаТова е игла, с която се плетат плетеници (осморки) – може да бъде просто игла с два върха или подобна, но закривена в централната си част.
COcast onзапл.Заплитане/започване на плетката – набор на определен брой бримки върху иглата.
col.colorцв.цвят
cont.continueпрод.Продължете – наример, продължете още 4 реда лицева плетка.
decdecrease нам. или св.свиване/стесняване/намаляване на броя на бримките
dpndouble-pointed needle/sигла с два върхаИгла/игли с два върха за плетене на чорапи, яки или за завършване на шапки в горната им част.
drop stdrop next st off left needle and allow to unravelизпусната бримкаБримката се изпуска от иглата и се оставя да се разплете.
flfront loopпредна част частПредната част на бримката, която се намира пред иглата.
follfollowingследв.следващ
incincreaseдоб.Добавяне/наддаване – увеличаване на броя на бримките.
kknitл.бр.Лицева бримка – плете се лицева от лицевата страна  и опакова от опаковата страна на плетката.
kfbknit into front and back loop of the same stitchл.бр. изпл. отпред и отзадСледващата бримка се изплита веднъж като лицева и веднъж като превита лицева (в задната част на бримката).
k2togknit two stitches together2 л.б. изпл. заедноДве лицеви бримки се изплитат заедно като една.
ktblknit through back loopл.прев.бр.Лицева бримка, която е изплетена през задната част (тази, която е зад иглата) – получава се т.нар. превита лицева бримка.
kwiseknitwiseл.Лицева плетка (лицеви бримки от лицевата страна, опакови бримки от опаковата страна на плетката).
LHleft handлява ръкалява ръка
M1make oneнадд. 1 бр.добавете една бримка/наддайте една бримка
MBmake bobbleнаправете бобчеЗа изплитане на релефни топчета върху плетката.
MCmain colorосновен цвятосновен цвят
MKmake knotнаправете възелчеЗа изплитане на релефни топчета върху плетката.
ppurlо.бр.Опакова бримка – плете се опакова от лицевата страна  и лицева от опаковата страна на плетката.
p2togpurl two stitches together2 о.б. изпл. заедноДве опакови бримки се изплитат заедно като една.
pat/pattpatternсхемаИзползва се, когато например се изисква да се продължи плетенето по същата схема още определен брой редове или сантиметри.
pfbpurl into front and back loop of the same stitchо.бр. изпл. отпред и отзадСледващата бримка се изплита веднъж като опакова и веднъж като превита опакова (в задната част на бримката).
pmplace markerпоставете маркерПоставяне на маркер, с който да се отбележи конкретна бримка (най-често при плетене в кръг, за отбелязване на начало на нов ред).
poppopcornпуканкаЗа релефно топче от лицевата страна на плетката, което се получава като  само в една бримка се изплетат поредица от 6 лицеви и опакови бримки + една превита лицева бримка и след това се завършат до оставането само на една бримка на иглата.
prevpreviousпредишенпредишен – например, предишен ред
pssopass slipped stitch overпремятане на прехвърлената бримка над следващатаБримка се прехвърля от лявата на дясната игла все едно ще се изплита опакова, следващата бримка се изплита по схема и след това прехвърлената се премята върху нея.
ptblpurl through back loopo.прев.бр.Опакова бримка, която е изплетена през задната част (тази, която е зад иглата), като иглата се промушва от ляво на дясно – получава се т.нар. превита опакова бримка.
pwisepurlwiseоп.Опакова плетка (опакови бримки от лицевата страна, лицеви бримки от опаковата страна на плетката).
remremainingоставащ/иНапример, когато трябва да се плете същата бримка за оставащите няколко бримки до края на реда.
reprepeatповт.повторете/повтаряне
rev St streverse stockinette stitchобърната л. плеткаПри нея лицевата част на плетката се плете само с опакови бримки, а опаковата само с лицеви.
RHright handдясна ръкадясна ръка
rnd/sround/sред/редоверед/редове
RSright sideл. странаТова е лицевата страна на самото плетиво – там където няма да се виждат ръбовете при зашиване (не означава, че ще се плете с лицева плетка).
skskipпроп.пропуснете
slslipпрехвърл.Прехвърлете или прехвърляне на бримка/и от лявата на дясната игла.
slkslip knitwiseпрехвърл. лицевоПрехвърлете бримка като лицева (движението на иглата е все едно ще се плете лицева бримка, но не се изплита, а бримката само се сваля от лявата на дясната игла).
slpslip purlwiseпрехвърл. опаковоПрехвърлете бримка (движението на иглата е все едно ще се плете опакова бримка, но не се изплита, а бримката само се сваля от лявата на дясната игла).
sl stslip stitchпрехвърл. бр.Прехвърлена бримка (движението на иглата е все едно ще се плете опакова бримка, но не се изплита, а бримката само се сваля от лявата на дясната игла).
sskslip slip knitпрехв. 2 бр. лицево и ги изпл. лиц. през задната частПрехвърляме две бримки една след друга от лявата на дясната игла в посока все едно ще ги изплитаме лицево; след това ги връщаме на лявата игла и ги изплитаме заедно лицево през задната част на двете бримки.
sspslip slip purlпрехв. 2 бр. лицево и ги изпл. оп. през задната частПрехвърляме две бримки една след друга от лявата на дясната игла в посока все едно ще ги изплитаме лицево; след това ги връщаме на лявата игла и ги изплитаме заедно опаково през задната част на двете бримки.
st/stsstitch/stitchesбр.бримка/бримки; примка; гайка
St ststockinette stitchлицева плеткаВсеки ред от лицевата страна се плете с лицеви бримки, а всеки ред от опаковата страна се плете с опакови бримки.
tblthrough back loopпрез задн. частПлете се през задната част на бримката, която се намира зад иглата.
togtogetherзаеднозаедно
WSwrong sideоп. странаОпакова страна на плетката – там където ще се виждат ръбовете при зашиване (не означава, че ще се плете с опакова плетка).
wyibwith yarn in backс преждата отзадИзползва се най-често при прехвърляне на бримка от лявата на дясната игла – в този случай, докато се прехвърля бримката, конецът се държи зад лявата игла.
wyifwith yarn in frontс преждата отпредИзползва се най-често при прехвърляне на бримка от лявата на дяясната игла – в този случай, докато се прехвърля бримката, конецът се държи пред лявата игла.
yfwdyarn forwardпреместете конецът отпредКогато за следващата бримка, нормалната позиция на конецът е зад иглата – в този случай, той се мести отпред и така се изплита следващата бримка според схемата.
yoyarn overнам.Наметка – преждата се намята над иглата.
Yrnyarn around needleусучете преждатаКонецът се хваща и се усуква един път около дясната игла, застава в същото положение, в което е бил преди усукването и след това се изплита следващата бримка по схема.

Съкращения за наддаване

Английски езикБългарски език
СъкращениеЗначениеСъкращениеЗначение
1-to-4 incincrease from 1 stitch to 4: (K1, p1, k1, p1) in next st.надд. от 1 бр. да станат 4 бр.От една бримка се получават четири нови: в следващата бримка се изплитат една лицева бримка, една опакова бримка, още една лицева бримка и още една опакова бримка.
1-to-5 incincrease from 1 stitch to 5: (K1, yo, k1, yo, k1) in next st.надд. от 1 бр. да станат 5 бр.От една бримка се получават пет нови: в следващата бримка се изплитат една лицева бримка, една наметка, още една лицева бримка, още една наметка и още една лицева бримка.
1-to-6 incincrease from 1 stitch to 6: (K1, p1, k1, p1, k1, p1) in next st.надд. от 1 бр. да станат 6 бр.От една бримка се получават четири нови: в следващата бримка се изплитат една лицева бримка, една опакова бримка, една лицева бримка, една опакова бримка, още една лицева бримка и още една опакова бримка.
ctr dbl inccenter double increaseнадд. с 2 бр. централноИзплита се една лицева бримка през задната част на бримката и една лицева бримка през същата бримка, само че в предната част (стандартна лицева); с лявата игла се прави нова бримка, като се взима конеца свързващ двете нови; новата бримка се изплита лицева.
incLlifted increase to leftнадд. с 1 изтеглена л.бр. в лявоБримката се изплита лицева; с лявата игла се захваща лявата част на бримката под току що изплетената бримка (в посока от ляво на дясно без да се усуква); новата бримка се изплита лицева.
incLppurled lifted increase to leftнадд. с 1 изтеглена о.бр. в лявоБримката се изплита опакова; с лявата игла се захваща в посока отдолу нагоре бримката под току що изплетената бримка; новата бримка се изплита опакова.
incRlifted increase to rightнадд. с 1 изтеглена л.бр. в дясноС дясната игла се захваща дясната част на бримката под бримката, която е на ред да се плете (в посока от дясно на ляво, без да се усуква); нанизва се на лявата бримка; новата бримка се изплита лицева; следващата се плете лицева.
incRppurled lifted increase to rightнадд. с 1 изтеглена о.бр. в дясноС дясната игла се захваща бримката под бримката, която е на ред да се плете (в посока отдолу нагоре); нанизва се на лявата бримка; новата бримка се изплита опакова; следващата се плете опакова.
kfbknit into front and back of next stitchл.бр. изпл. отпред и отзадСледващата бримка се изплита веднъж като лицева и веднъж като превита лицева (в задната част на бримката).
M1Lмake 1 leftнадд. 1 бр. в лявоЛявата игла се промушва в посока отред назад под конеца свързващ току що изплетената бримка на дясната игла и следващата бримка за плетене, която е на лявата игла; новата бримка, която се получава се изплита лицево през задната част.
M1Lpmake 1 left purlwiseнадд. 1 о.бр. в лявоЛявата игла се промушва в посока отред назад под конеца свързващ току що изплетената бримка на дясната игла и следващата бримка за плетене, която е на лявата игла; новата бримка, която се получава се изплита опакова през задната част.
M1RMake 1 rightнадд. 1 л.бр. в дясноЛявата игла се промушва в посока отзад напред под конеца свързващ току що изплетената бримка на дясната игла и следващата бримка за плетене, която е на лявата игла; новата бримка, която се получава се изплита лицево.
M1RpMake 1 right purlwiseнадд. 1 о.бр. в дясноЛявата игла се промушва в посока отзад напред под конеца свързващ току що изплетената бримка на дясната игла и следващата бримка за плетене, която е на лявата игла; новата бримка, която се получава се изплита опаково.
pfbpurl into front and back loop of the same stitchо.бр. изпл. отпред и отзадСледващата бримка се изплита веднъж като опакова и веднъж като превита опакова (в задната част на бримката).

При тези съкращения може да има още много разновидности, но логиката се запазва и ако се усвоят основния набор от бримки и как се изписват в инструкциите за плетене, човек може лесно да се досети как да разтълкува нещо по-специфично и различно (например, ако вместо с 6, трябва да се наддаде с 8 бримки).

Съкращения за свиване

Английски езикБългарски език
СъкращениеЗначениеСъкращениеЗначение
cdd twistedcentered double decrease, twistedсв. 2 л.бр. централноЕдна бримка се прехвърля все едно ще се плете опакова; следващата се прехвърля като превита опакова (взима се през задната част, в посока от ляво надясно); двете бримки се връщат на лявата игла; прехвърлят се на дясната все едно ще се плетат лицево; следващата бримка се изплита лицева и двете прехвърлени бримки се премятат през нея.
cddpcentered double decrease, purledсв. 2 о.бр. централноДве бримки се прехвърлят все едно ще се плетат лицево; връщат се на лявата игла; дясната игла се промушва отляво надясно през задната им част и се прехвърлят отново на дясната игла; една бримка се плете опакова и двете прехвърлени бримки се премятат през нея.
cddp twistedcentered double decrease, purled and twistedсв. 2 о.бр. превити централноДясната игла се промушва отляво надясно през задната част на следващите бримки и едновременно се прехвърлят на дясната игла; една бримка се плете опакова и двете прехвърлени бримки се премятат през нея.
k2togknit 2 together2 л.бр. изпл. заедноДве бримки се изплитат заедно лицево.
k2tog twistedknit 2 together, twisted2 л.бр. изпл. превити заедноЕдна бримка се прехвърля опаково върху дясната игла; следващата се прехвърля като превита опакова (взима се през задната част, в посока от ляво надясно); двете прехвърлени бримки се връщат на лявата игла; двете се изплитат заедно лицево.
k3togknit 3 together3 л.бр. изпл. заедноТри бримки се изплитат заедно лицево.
k3tog twistedknit 3 together, twisted3 л.бр. изпл. превити заедноДве бримки се прехвърлят на дяясната игла все едно ще се изплитат опаково; следващата се прехвърля като превита лицева (взима се през задната част, в посока от дясно наляво); и трите прехвърлени бримки се връщат на лявата игла; трите се изплитат заедно като лицева бримка.
p2togpurl 2 together2 о.бр. изпл. заедноДве бримки се изплитат заедно опаково.
p2tog twistedpurl 2 together, twisted2 о.бр. изпл. превити заедноЕдна бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; прехвърля се по същия начин още една; двете прехвърлени бримки се връщат на лявата игла; двете бримки се изплитат заедно опаково.
p3togpurl 3 together3 о.бр. изпл. заедноТри бримки се изплитат заедно опаково.
p3tog twistedpurl 3 together, twisted3 о.бр. изпл. превити заедноЕдна бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; прехвърлят се по същия начин още две бримки, една по една; трите прехвърлени бримки се връщат на лявата игла; трите бримки се изплитат заедно опаково.
sl1-k2tog-pssoslip a stitch knitwise, k2tog, pass slipped stitch over k2tog1 бр. се прехв. като лицева; 2 бр. се изпл. заедно; прехв. бр. се премятат през л.бр.Една бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; следващите две бримки се изплитат заедно лицево; прехвърлената бримка се премята над новата.
sl2-k1-p2ssoslip 2 stitches as if to k2tog, k1, pass 2 slipped stitches over knit stitch2 бр. се прехв. заедно лицево; 1 л.бр.; прехв. бр. се премятат през л.бр.Две бримки се прехвърлят заедно все едно ще се плетат лицево; една бримка се изплита лицева; двете прехвърлени бримки се премятат през лицевата.
sskslip, slip, knit2 бр. се прехв. лицево една по една; връщат се на лявата игла; прехв. бр. се изпл. заедно като превити лицевиЕдна бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; още една бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; лявата игла се промушва отляво на дясно през предната част на двете бримки и те се изплитат заедно през задната част (като превита).
sspslip, slip, purl2 бр. се прехв. лицево една по една; връщат се на лявата игла; прехв. бр. се изпл. заедно като превити опаковиЕдна бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; още една бримка се прехвърля на дясната игла все едно ще се плете лицево; двете бримки се връщат на лявата игла; двете се изплитат заедно през задната част като опакови (като дясната игла се промушва от ляво надясно).
ssspslip, slip, slip, purl3 бр. се прехв. лицево една по една; връщат се на лявата игла; прехв. бр. се изпл. заедно като превити опаковиТри бримки се прехвърлят една по една на дясната игла все едно ще се плетат лицево; връщат се на лявата игла; трите се изплитат заедно през задната част, като дясната игла се промушва отляво надясно.

По същия начин, както и при съкращенията за наддаване, и при тези за свиване има още много комбинации. Но ако човек, знае какво означава и как да изплете k2tog, лесно ще се справи и с k5tog.

Съкращения за плетеници (осморки)

Английски езикБългарски език
СъкращениеЗначениеСъкращениеЗначение
1/1 LCOn RS: Slip 1 st to cn and hold in front, k1, k1 from cn. On WS: Slip 1 st to cn and hold in front, p1, p1 from cn.2 л.бр. кръстосани налявоОт лицевата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи пред плетивото; следващата се изплита лицева; бримката от помощната игла се изплита лицева. От опаковата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи пред плетивото; следващата се изплита опакова; бримката от помощната игла се изплита опакова.
1/1 RCOn RS: Slip 1 st to cn and hold in back, k1, k1 from cn. On WS: Slip 1 st to cn and hold in back, p1, p1 from cn.2 л.бр. кръстосани надясноОт лицевата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи зад плетивото; следващата се изплита лицева; бримката от помощната игла се изплита лицева. От опаковата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи зад плетивото; следващата се изплита опакова; бримката от помощната игла се изплита опакова.
 1/1 LPCOn RS and WS: Slip 1 st to cn and hold in front, p1, k1 from cn.1 о.бр. и 1 л.бр. кръстосани надясноИ от лицевата и от опаковата страна:  една бримка се оставя на помощна игла и се държи пред плетивото; следващата се изплита опакова; бримката от помощната игла се изплита лицева.
1/1 RPCOn RS and WS: Slip 1 st to cn and hold in back, k1, p1 from cn.1 л.бр. и 1 б.бр. кръстосани надясноИ от лицевата и от опаковата страна:  една бримка се оставя на помощна игла и се държи зад плетивото; следващата се изплита лицева; бримката от помощната игла се изплита опакова.
1/1 LTOn RS: Slip 1 st to cn and hold in front, k1 tbl, k1 tbl from cn. On WS: Slip 1 st to cn and hold in front, p1 tbl, p1 tbl from cn.2 л.бр. кръстосани наляво превитиОт лицевата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи пред плетивото; следващата се изплита превита лицева; бримката от помощната игла се изплита превита лицева. От опаковата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи пред плетивото; следващата се изплита превита опакова; бримката от помощната игла се изплита превита опакова.
 1/1 RTOn RS: Slip 1 st to cn and hold in back, k1 tbl, k1 tbl from cn. On WS: Slip 1 st to cn and hold in back, p1 tbl, p1 tbl from cn.2 л.бр. кръстосани надясно превитиОт лицевата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи зад плетивото; следващата се изплита превита лицева; бримката от помощната игла се изплита превита лицева. От опаковата страна: една бримка се оставя на помощна игла и се държи зад плетивото; следващата се изплита превита опакова; бримката от помощната игла се изплита превита опакова.

Тук вариациите са страшно много, но хубавото на схемите с плетеници е, че винаги има легенда, която да укаже какво означава конкретния символ в дадения модел. Така, че ако усвоите тези основни прехвърляния и изплитания на осморки, ще можете със сигурност да се справите и с останалите.

Приятно плетене!