Плетени подложки „Люляк“ на една кука

май 4, 2020

Наричат ги салфетки за маса, подложки, мотиви и така нататък, но важното е, че тези много нежни и създаващи уют и красота в дома аксесоари са лесни за плетене, доставят истинско удоволствие и релакс, защото резултатите се виждат буквално за минути. Не е нужно да се редуват с дни редове с една и съща плетка, която да ни доскучае. Сменят се цветове, бримки и техники, така че да ни е интересно и забавно. А резултатът може да украси масата ни, да стане апликация за дрехи, възглавници и одеяла или да бъде оригинален и и зненадващ подарък за близък човек.

Основното правило за плетене на тези подложки е, че се плетата в кръг, винаги от лицевата страна на плетивото. Може да се започне с вълшебен кръг (magic ring), за да не остане дупчица в центъра или ако ви е сложно по този начин, с 4 въздушни бримки, които се свързват в малко кръгче, в което да плетете.

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: средно напреднали
  • Плетене в кръг
  • Стил: на една кука

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка
  • нп – нисък пълнеж
  • вп – висок пълнеж
  • бобче с 3 високи пълнежа – Конецът се намята, куката се промушва в бримката или дупката и конецът се изтегля. Намята се отново и конецът се изтегля през първите две бримки. Остават 2 бримки на куката. Това се повтаря още 2 пъти. Остават 4 бримки на куката. Конецът се намята и се изтегля и през четирите бримки едновременно.

Размер: диаметър 11 см.

Размерът като цяло зависи от дебелината на преждата и куката. В моя случай, преждата е 100% памук, 175 м. в 50 гр., с кука 3.00 мм. Ако вие изберете по-дебела прежда, трябва да се спрете и на по-дебела и подходяща за нея кука. В този случай, размерът ще е по-голям. При по-тънка прежда и кука, диаметърът ще се намали.

ПРЕЖДА: 100% памук (50 гр. – 175 м.)

Преждата, с която е изработен модела е Cotton Eight на Performanceyarn. Може да я откриете в онлайн магазин www.yarnspot.bg

Подложките са изработени в две комбинации от тези цветове (вие, разбира се, можете да си направите и свои).

Комбинация 1

Ред 1, ред 6 – Цвят A (екрю): Cotton Eight 1050

Ред 2, ред 3 – Цвят B (светло лилаво): Cotton Eight 1170

Ред 4, ред 5, ред 7, ред 8 – Цвят C (тъмно лилаво): Cotton Eight 1260

Комбинация 2

Ред 1, ред 6 – Цвят A (екрю): Cotton Eight 1050

Ред 2, ред 3, ред 7, ред 8 – Цвят C (тъмно лилаво): Cotton Eight 1260

Ред 4, ред 5 – Цвят B (светло лилаво): Cotton Eight 1170

Кука: 3.00 мм

Ако плетете по-стегнато или по-отпуснато може да коригирате размера на куката, така че да отговаря на дебелината на преждата.

А ако харесвате това, което правя и имате възможност и желание да ме подкрепите, можете символично „да ме почерпите кафе“ 🙂

[kofi]

Инструкции за комбинация 1

Начален ред: Започнете с цвят А и наравете вълшебен кръг или 4 синджир бримки залепени също в кръг с помощта на залепена бримка.

Ред 1 (цвят А): Изплетете 3 в.бр., които се броят за първи вп. Изплетете още 11 вп в кръгчето. С помощта на залепена бримка свържете реда в най-високата от 3-те в.бр., с които го започнахте (общо 12 вп). Оставете около 10 см и отрежете конеца. Изтеглете го през бримката на куката и стегнете леко. Оставете го да виси от опаковата страна.

Ред 2 (цвят В): Захванете новия цвят с помощта на залепена бримка в първото разстояние между стълбчета на които и да е два високи пълнежа от долния ред. След това, в разстоянието между всеки два високи пълнежа от ред 1 изплетете по 1 бобче и 1 въздушна бримка. Свържете реда в кръг с помощта на залепена бримка в първото изплетено бобче (12 бобчета и 12 въздушни бримки). Преместете се със залепена бримка в следващото разстояние между две бобчета.

Ред 3 (цвят В): В разстоянието между всеки две бобчета от ред 2 изплетете по 1 бобче и 2 въздушни бримки. Свържете реда в кръг с помощта на залепена бримка в първото изплетено бобче (12 бобчета и 24 въздушни бримки). Оставете около 10 см и отрежете конеца. Изтеглете го през бримката на куката и стегнете леко. Оставете го да виси от опаковата страна.

Ред 4 (цвят С): Захванете новия цвят с помощта на залепена бримка в първото разстояние между които и да е две бобчета от долния ред. Започнете с 1 въздушна бримка, която не се брои. В разстоянието между всеки две бобчета от ред 3 изплетете по 3 ниски пълнежа и 1 въздушна бримка. Свържете реда в кръг с помощта на залепена бримка в първия изплетен нисък пълнеж (26 ниски пълнежа и 12 въздушни бримки). Преместете се със залепена бримка в най-близкото разстояние образувано от 1 в.бр. от долния ред.

Ред 5 (цвят С): Започнете с 1 въздушна бримка, която не се брои. В разстоянието образувано от 1 в.бр. между всеки три ниски пълнежа от ред 4 изплетете по 1 нисък пълнеж и 4 въздушни бримки. Свържете реда в кръг с помощта на залепена бримка в първия изплетен нисък пълнеж (12 ниски пълнежа и 48 въздушни бримки). Оставете около 10 см и отрежете конеца. Изтеглете го през бримката на куката и стегнете леко. Оставете го да виси от опаковата страна.

Ред 6 (цвят А): Захванете новия цвят с помощта на залепена бримка в която и да е дъга от 4 в.бр. от долния ред. Изплетете 3 в.бр., които се броят за първи висок пълнеж. Изплетете още 4 високи пълнежа в същата дупка под същата дъга. След това продължете, като във всяко разстояние образувано от 4 въздушни бримки между всеки два ниски пълнежа от ред 5 изплетете по 5 високи пълнежа. Свържете реда в кръг с помощта на залепена бримка в най-високата от 3-те в.бр., с които започнахте реда (60 високи пълнежа).

Ред 7 (цвят С): Захванете новия цвят с помощта на залепена бримка в първото разстояние между които и да е 5 високи пълнежа. Започнете с 1 в.бр. която не се брои и 1 нисък пълнеж. След това изплетете 7 въздушни бримки.  В следващото разстояние между две групички от по 5 високи пълнежа от ред 6 изплетете 1 нисък пълнеж и 4 въздушни бримки.  Редувайте в тази последователност до края на реда. Свършете със залепена бримка в първия изплетен нисък пълнеж. Преместете се със залепена бримка в разстоянието от 7 въздушни бримки след него.

Ред 7 (цвят С): Изплетете 3 в.бр., които се броят за първи висок пълнеж. Изплетете още 12 вп в същото разстояние под 7-те въздушни бримки от долния ред. Изплетете 1 нп в следващото разстояние от 4 в.бр. Изплетете 13 вп в следващото разстояние от 7 в.бр. Продължете в тази последователност до края. Залепете с 1 залепена бримка в най-високата от 3-те в.бр., с които започнахте реда. Оставете около 10 см и отрежете конеца. Изтеглете го през бримката на куката и стегнете леко. Оставете го да виси от опаковата страна.

Завършете като скриете с помощта на игла всички останали конци.

Съвет: Ако имате опит с пренасянето на цвят между редове, може да не режете конеца след ред 5, а да го пренесете през ред 6 и с него да завършите редове 7 и 8.

Схема

Легенда:

въздушна (синджир) бримка
нисък пънеж
висок пълнеж

бобче