Пътеводител в плетения свят или кои са моите любими места за пазаруване на прежди, куки и игли

февруари 27, 2019

За последните няколко месеца, през които се опитвам да споделям моите мисли и опит в плетенето, срещам все повече и повече хора, за които то вече не е „бабешко“ или пък скучно или още повече досадно и изнервящо. За тези хора плетенето е ново и модерно хоби, с което могат да реализират творческите си идеи, да създадат със собствените си ръце нещо стойностно и красиво и да накарат поне още един човек да се усмихне и да се почувства обичан. За тези хора плетенето е начин да бъдат креативни, да създават спомени и да реализират идеи. И точно това може би е и причината, тези от тях, които са в самото начало на пътя, все по-често да искат от мен съвет откъде да си купят качествена прежда и материали, така че това, което изплетат да бъде най-доброто, на което са способни.

Затова и реших да се опитам (съвсем накратко) да ви разкажа за местата, от които аз пазарувам прежди, куки, игли и всякакви материали в плетенето. Не гарантирам, че списъкът ще бъде изчерпателен и уникален, но се надявам да помогне на тези от вас, които се лутат откъде да започнат, в кой магазин да идат, какво ще трябва да си купят и така нататък. А ако и вие имате своето различно и любимо място за покупки, ще се радвам да го споделите.

Сигурна съм, че всеки, който плете има своите любими места за пазаруване на прежда и материали. Това са тези много шарени магазинчета, в които виждате експлозия от цветове и рафтове оттрупани с прежда, която веднага щом загледате започва да се превръща в красив шал за рожден ден, мекичко одеялце за добре дошъл, топла шапка за пътя до детската градина или красива жилетка за хладните пролетни утрини. Затова и моят първи съвет към всеки начинаещ е да открие магазинчето в квартала, по пътя към офиса или съботното кафе. Посоката няма значение, важното е да се докоснете до най-много различни прежди и да откриете тези, които са наистина подходящи за вас и за хората, за които ще плетете. Друг плюс на тези магазинчета са хората в тях и съветите, които те могат да ви дадат – кои игли са подходящи за дадена прежда, колко прежда да се купите, коя прежда е по-качествена от другата и така нататък. Аз лично имам цели три любими магазинчета в центъра на София (всичките на ул. Алабин) и винаги когато минавам покрай тях се отбивам да надникна за някоя нова прежда или идея.

И все пак, понякога имам нужда просто да си взема още едно кълбо точно от този цвят, който не съм предвидила, че няма да ми стигне или искам да видя цялата цветова гама на дадена прежда, която не винаги е в магазина. Или най-често, просто искам да си поръчам прежди, които познавам и които ще ми е по-лесно и удобно да пристигнат с куриер до моята врата (и без да се изкушавам да си тръгна с пълнат торба кълбета, които не са били в първоначалния ми план). Във всички тези случаи, а и в много други, обичам да се възползвам от всички плюсове на онлай пазаруването в сайтовете за прежди.

Прежда

 А сега да мина и по същество – това са моите топ български сайтове за онлайн пазаруване на прежда. Всички те, имат и физически магазини, някои от тях и в повече от един град, така че ги разгледайте и изберете. Със сигурност ще са ви достатъчни, за да се снабдите с всичко, от което имате нужда за своя първи или следващ плетен проект.

Pleta.bg

Любими прежди от pleta.bg:

Кенди – 100% памук в красиви цветови комбинации

Тирамису – памучна смес с мерино в красиви цветови комбинации

Карма – 100% мек памук за всякакви проекти

Merino Baby – фина мериносова смес в ярки и пастелни цветове

Merino Gold – мека и топла смес от фина австралийска мериносова вълна и акрилни влакна

Performanceyarn.bg

В този магазин са ми любими всички прежди, даже се затруднявам кои да подбера за този пост. Разгледайте ги всички – няма да съжалявате.

Cotton Queen Multi Jacquard – висококачествена 100% памучна прежда, газирана и мерсеризирана, в няколко прекрасни цветови комбинации

Merino Passion – 100%  дебела мерино прежда, която комбинира в себе си топлина, мекота и еластичност

Merino Wooly Cotton Space – перфектно съчетание на памук и мерино суперуош

Hobiyarn.com

Уникална мериносова лента, която можете да откриете само там и да изплетете разкошен декор за дома:

Mega mini – много обемна 100% мерино лента

И няколко от качествените прежди, които предлага магазина:

Alize Merino Royal – 100% изключително мека на допир прежда

Gazzal XL Baby Wool – микс с мерино вълна и кашмирен полиамид

Nako Peru Color – в допълнение към преждата с алпака Nako Peru – много мека и приятна за плетене, в красиви цветове

И още 3 онлайн магазина, в които съм сигурна, че също можете да откриете всичко, което ви е необходимо – прежда и аксесоари за плетене:

Alexanderyarn.com

Prejdi.bg

Prejdabg.com

Основни аксесоари

Освен преждата, с която ще плетете, се нуждаете и от инструмент за плетене (в зависимост от проекта и модела, който сте си избрали), както и няколко задължителни и няколко не толкова задължителни, но полезни и спестяващи доста време и усилия аксесоари за плетене.

Съвсем накратко, това е списък с основните инструменти и аксесоари, с които е добре да се сдобиете преди да започнете първия си плетен проект:

  1. Кука или игли (шишове, чорапени или обръч)
  2. Малка ножичка
  3. Игла за зашиване на плетиво
  4. Шивашки метър

Кука или игли (шишове, чорапени или обръч) за плетене

Тук изборът зависи от това с коя техника умеете или предпочитате да плетете, както и от самия модел и плетка. Но при всички случаи (без плетенето на ръце и със стан), ще имате нужда от някой или някои от тези инструменти.

Във всеки магазин за прежди и аксесоари ще откриете разнообразие от куки и игли. Изборът е наистина голям, цените и качеството също варират и всеки може да се спре на това, което е най-подходящо, лично за него. Като за начало, винаги можете да заложите на вариантите, които са по-достъпни като цена. Така не рискувате да сте си дали парите за хоби, което може да се окаже, че не е за вас. Ако пък прецените, можете да заложите още от самото начало на по-скъпите, но качествени инструменти и аксесоари, за да избегнете някои дребни перипетии, които могат да ви се случат с другите.

Освен на място в магазините, където можете да видите и подържите всички видове инструменти за плетене, можете да си поръчате куки и игли и онлайн – от българските магазини изброени по-горе, от ebay.com, amazon.com или aliexpress.com. Всичко зависи от бюджета, времето, с което разполагате за доставка и предпочитанията с какво искате да започнете или продължите да плетете.

Моите лични фаворити са:

Ергономични куки Addi – Изключително приятни за плетене, тези куки следват извивката на ръка и са най-удобните куки, на които аз съм попадала. Освен с ергономичната си форма, дръжката се отличава и с два различни материала – цветна и по-мека и гъвкава част и бяла пластмаса, която е гладка, лъскава и твърда. По този начин се балансира усещането за огъване и лекотата на приплъзване на куката в ръката. А най-ценното на тези куки, лично за мен е качеството на върха им – никога досега не са ми задирали, захващали или цепили нишката на преждата. Куките от този вид, които имам използвам почти непрекъснато в последните 6-7 години, без никакви забележки, така, че за мен, инвестицията си заслужава на 100%.

Ергономични куки Addi в магазин „Аксиома“

Куки Addi – Тези куки са също много удобни и качествено изработени, в комбинация от пластмаса и стомана. Нямат извитата форма на по-горния модел, но също се водят ергономични и могат да се намерят на по-достъпна цена. Техният връх също е прецизно загладен и не задира и не закача по време на плетене.

Куки Addi в магазин „Аксиома“

Куки Addi в магазин „Хобиярн“

Куки Addi в магазин „Александър“

Обръчи Addi 40 см. – С тези обръчи плета предимно шапки (въпреки, че са подходящи за всякакви проекти, които не изискват голям брой бримки, които няма да се съберат на тази дължина), тъй като са много удобни и подходящи като дължина за изплитането им в кръг. Имам всички размери, с които ми се е налагало да работя до сега и това са най-добрите обръчи, с които аз лично съм плела. Много са леки и се плъзгат без никакво съпротивление, което прави плетенето с тях истинско удоволствие. Произведени са в Германия и са изработени са от алуминий с бронзово покритие. Кордата им е гъвкава, здрава и не се огъва, а най-важното е, че е достатъчно тънка и много качествено и прецизно съединена с иглите, така че плъзгането на бримките е безпроблемно и не задира на прехода между иглата и кордата.

Обръчи Addi 40 см. в магазин „Аксиома“

Обръчи Addi 40 см. в магазин „Александър“

Обръчи Addi 80 см. – Тези обръчи имат всички предимства на 40-сантиметровите, просто кордата е по-дълга и са удобни за изработката на по-големи плетива (одеяла, блузи, жилетки, шалове и много други). А ако сте решили да плетете нещо доста широко (като голямо одеяло, например) и дължината дори на тези обръчи не ви достига, има и такива с дължина 100, 120 и дори 150 см.

Обръчи Addi 80 см. в магазин „Стенли“

Обръчи Addi 80 см. в магазин „Хобиярн“

Обръчи Addi 100 см. в магазин „Александър“

Малка ножичка

Ще имате нужда от ножица за срязване на преждата, където е необходимо (например, прекъсване на нишката от даден цвят преди да продължите с друг), както и за финално изрязване на конците (след като са скрити поне по 20 см. от всеки останал край).

Всяка една ножица, независимо дали е малка или голяма, ще ви свърши работа. Отбелязала съм я като малка, просто защото няма нужда да е голяма и остра шивашка ножица. В плетенето ще ви трябва колкото да срежете конец. Но ако все пак, сте решили да си поръчате, става дума за най-обикновена ножичка.

Малка ножичка в магазин „Аксиома“

Игла за зашиване на плетиво

Това е специална игла за скриване на всички останали стърчащи конци след завършване на плетенето. Специалното при нея е, че може да ви се наложи да вдявате в ухото и доста дебели прежди, поради което е необходимо то да е достатъчно широко.

Тук има два варианта – метални и пластмасови, като изборът е въпрос на лично предпочитание. Аз лично шия с т.нар. губерка, която е метална игла с много голямо ухо. Пластмасовите са същите, но при мен понякога закачаха и имаше случаи, в които не успявах да ги промуша много лесно – затова и ги смених с метална. А плюсът на пластмасовите е, че няма как да се убодете.

Стоманена игла в магазин „Стенли“

Пластмасова игла в магазин „Стенли“

Пластмасови игли в магазин „Хобиярн“

Шивашки метър

Доста често ще ви се налага да измерите това, което сте изплели – ширини, дължини, брой бримки на линеен сантиметър и така нататък. И така, за всички необходими измервания в процеса на плетене е добре да имате шивашки метър.

Тук също може да ви свърши работа дори стандартна рулетка или шивашка кривка, но удобството на шивашкия метър или сантиметър е това, че е гъвкав и с него по-точно и лесно ще измерите, например, обиколката на плетиво. Стандартната му дължина е 150 см. И ако нямата наблизо кинкалерия, това са варианти на шивашки метър, които можете да си поръчате онлайн от магазините за прежди.

Шивашки метър в магазин „Хобиярн“

Шивашки метър в магазин „Александър“

Шивашки метър в магазин „Стенли“

Помощни аксесоари

Освен основните аксесоари, без някои от които можем да започнем, но не и напълно да завършим плетен проект, ви съветвам да разгледате и помощните „глезотийки“, които улесняват живота на всеки плетач.

Маркери за плетиво

Лично аз ги ползвам доста често и са ми много полезни, когато свивам или наддавам на определени места от плетивото (например, когато оформям купола при шапките и трябва да свивам на четири места на ред, през точно определено разстояние). Има различни варианти, като дори има дизайнерски такива, но все пак най-достъпните са пластмасовите, наподобяващи охлювчета или миниатюрни безопасни игли маркери.

Маркери „безопасни иглички“ в магазин „Стенли“

Маркери „безопасни иглички“ в магазин „Александър“

Маркери „охлювчета“ в магазин „Хобиярн“

Маркери „охлювчета“ в магазин „Александър“

Брояч на редове

Лично аз имам ръчен брояч и от доста време се каня да си взема и електронен. Не че не можете да броите с лист и химикал, но броячите са наистина удобни и също толкова полезни, когато искаме да изплетем точно определен брой редове преди да започнем да свиваме, да наддаваме, да сменим цвят или каквото моделът, който плетем изисква да направим.

Ръчен брояч на редове в магазин „Хобиярн“

Електронен брояч на редове в магазин „Аксиома“

Помощни игли за плетеници

Много полезен аксесоар, когато оформяте т.нар. плетеници или осморки. Има различни форми (прави, прегънати и извити) и е въпрос на лично предпочитание кой от тях ще използвате. При всички случаи, ще ви бъде много по-удобно да кръстосвате и прехвърляте бримки пред и зад плетивото.

Помощни игли в магазин „Хобиярн“

Помощни игли в магазин „Стенли“

Помощни игли в магазин „Александър“

Помощни игли в магазин „Аксиома“

Помощни държачи за бримки

С тяхна помощ, също могат да се плетат осморки и плетеници. Но те са и безценен помощник, когат трябва да оставим определен брой бримки на помощна игла, да плетем дадено количество редове и отново да продължим с оставените бримки (например, при плетенето на чорапи). А благодарение на заключващата част, освен, че ще имате допълнителна игла, на която да оставите бримки, няма да се притеснявате, че те ще се изнижат.

Помощни държачи в магазин „Александър“

Помощни държачи в магазин „Хобиярн“

Предпазители за игли

Тяхната идея е да предпазят бримките от изнизване от иглите, докато пренасяте плетката или просто не плетете. А за малки проекти и идеи, с тяхна помощ, можете да превърнете чорапена игла в 20-сантиметров шиш.

Предпазители за игли в магазин „Аксиома“

Сега вече можете да се захванете и да се насладите на новото си хоби. А най-добрата част от него всъщност е това, че ви свързва с хората, пък дори и онлайн. Така че, забавлявайте се и ще се радвам да споделите своите въпроси, колебания и всичко друго свързано с плетенето, което ви вълнува, препъва или въодушевява!

Приятно плетене!