Откъде да започнем и как да се научим да плетем?

август 22, 2018

Готови ли сте да опитате да изплетете нещо съвсем сами? В следващите редове съм събрала много полезна информация за всичко, от което един ентусиаст има нужда, за да се научи да плете.

От какво се нуждаете, за да започнете?

За да започнете да плетете, ви трябват три основни неща – прежда, кука или игли за плетене и проект или т.нар. модел.

Ще са ви необходими и ножици и игла за зашиване на плетиво или т.нар. губерка – голяма игла с доста широко ухо, в което да можете да вденете краищата на преждата, които ще ви останат да висят и които ще трябва да скриете най-накрая.

След като напреднете в плетенето, ще имате възможността да си оборудвате и цяла плетачна кутия с допълнителни аксесоари и консумативи като броячи на редове, маркери на бримки, уреди за пом-пони, за навиване на прежда и много други.

Модел

Изборът на модел е първото нещо, което трябва да направите. Според това какво точно ще плетете, ще можете да си изберете подходяща прежда и точния за нея размер игли или кука за плетене.

Моят съвет е да започнете с нещо простичко и лесно за изпълнение, което ще завършите бързо и с удоволствие. Не се хвърляйте в дълбокото от самото начало, защото това може да ви откаже и никога след това да не се захванете с плетене. Ако харесвате аксесоарите за дома, можете да изплетете подложки за съдове и чаши – квадрат или квадрати със страни между 10 и 20 см. Ще можете дори да изплетете единия квадрат с една плетка, другия с друга и така да получите артистичен и оригинален комплект аксесоари за дома, докато едновремено с това се учите. Ако пък сте решили да си изплетете дреха, то нека това не е пуловер или жилетка. Ако носите или познавате някой, който обожава ръчно плетените шалове, започнете с тях. Достатъчно е да изплетете дълъг правоъгълник със широчина около 20 см. и дължина, колкото на вас ви хареса. Няма къде да сбъркате и ще се научите да плетете бързо и равномерно някоя от красивите основни плетки.

След като изработите няколко свои простички модела и научите основните плетки, ще можете да работите и с т.нар. безплатни схеми или модели, които могат да се намерят в интернет. На тях ще обърна специално внимание в отделен пост, тъй като при разчитането им има специфично декодиране на езика, съкращенията и знаците в тях.

Кука или игли за плетене

След като вече сте решили какво ще плетете, трябва да решите и с какъв инструмент или по кой метод ще го направите – дали ще бъде на една кука или с две игли. Разгледайте готови изплетени модели като този, който сте харесали, например, шалове изплетени на една кука и такива изплетени на две игли и преценете, кой стил и начин, по който изглежда завършеното плетиво ви харесва повече. Можете да обсъдите това и с някой, който има опит и може да ви каже какви са плюсовете и минусите при двата вида плетене. В интернет има и много видео материали, в които да видите как се плете с кука и с игли и да добиете представа от нивото на сложност. На мен лично ми беше по-лесно да започна да плета на една кука, но това е строго индивидуално и има хора, които плетат само на две игли и на една кука им е сложно. Така че, пробвайте и изберете своя стил.

Можете да видите моите подробни съвети за това как да изберете точния размер, вид и материал на куката или иглите за плетене в статията „Видове и размери куки и игли за плетене“.

Тук бих ви дала само един съвет, който за мен е най-важен – независимо как и с какво решите да плетете, не започвайте с размер кука или игли по-малък от 5 мм. Според мен размерите между 5 мм. и 8 мм. са оптимални за начинаещите в плетенето, защото с тях се плетат по-едри бримки с по-дебела прежда и това позволява плетивото да се завърши бързо, преди човек да загуби тръпение и да се откаже завинаги от плетенето.

Прежда

На пазара се предлага голямо разнообразие от прежди в различни цветове, състав и дебелина и може би се чудите как да изберете най-подходящата. Първо, погледнете етикета. Той съдържа полезна информация – колко грама е кълбото, колко метра е намотаната прежда в него, какъв е нейния състав, препоръчителен размер куки и игли за плетене, брой на бримките и редовете на мостра с размер 10х10 см., инструкции за грижа, както и номер на цвета и номер на партидата боядисана в този цвят.

Състав на преждата

Съставът на преждата представлява вида или видовете влакна, които са преплетени в нишка, дадени в проценти (например – 90% мерино, 5% алпака и 5% кашмир).

Повече за различните видове влакна, можете да прочетете в статията „Видове прежди според техния състав“.

Дебелина на преждата

Тя се определя в категории.

Категория 0 „LACE“ (обикновено съставена от 1 нишка)

В тази категория попадат най-тънките прежди за плетене на дантелени изделия на една кука и други наподобяващи дантела много фини плетива.

Категории 1, 2 и 3: „SUPER FINE“, „FINE“ и „LIGHT“ (обикновено съставена от 2 до 5 пресукани нишки)

Тези прежди са подходящи за изплитане на дребни по размер плетива – чорапи, шапки и дрешки за бебета и деца.

Категория 4: „MEDIUM“ (обикновено съставена от 8 до 10 пресукани нишки)

Също познати и като „камгарни“, преждите от тази категория са може би най-разпространените сред плетачите, тъй като са подходящи за изработката на шалове, пуловери, жилетки, одеяла, шапки и ръкавици.

Категории 5 и 6: „BULKY“ и „SUPER BULKY“ (обикновено съставена от 12 до 14 пресукани нишки)

Тук спадат много дебелите прежди, с които се плетат бързи проекти на куки и игли с големи размери. Подходящи са за изработката на обемни шалове и зимни одеяла. Подходящи са както за начинаещи, тъй като с тях се плете изключително бързо, така и за напреднали плетачи, които искат да създадат нещо, което наистина да провлече вниманието (например, модерен и атрактивен “oversized” шал).

Дължина и тегло на преждата

С малко изключения, едно кълбо прежда обикновено е 50 или 100 грама. Най-вините прежди може да са и на малки кълбета от по 25 грама, а все по-често срещаните многоцветни прежди намотани във формата на малки бубини достигат и грамажи между 200 и 300 грама за бройка.

Дължината от своя страна е пряко отражение на дебелината на преждата. Колкото по-дебела е преждата, толкова по-малка е дължината на нишката, която трябва да се намотае в кълбо от 100 грама, например. Ако сте начинаещ в плетенето, това може да ви послужи за добър ориентир при заменяне на прежда (например, ако сте харесали готов модел за шал, който използва 3 кълбета по 100 грама акрилна прежда, всяяяко по 250 метра, но тази прежда не се предлага у нас, можете да я замените с друга, която има същите характеристики –  акрил, 250 грама за 100 метра прежда).

Инструкции за поддръжка

Инструкциите са представени с традиционните символи от етикетите за дрехи и дават необходимата информация за това как да перете, сушите и дали да гладите готовото плетиво.

Препоръчителен размер куки и игли за плетене

Доста добър ориентир в това да определите какви куки и игли са подходящи за дадената прежда. Все пак, тъй като всеки плете различно (някои по-стегнато, други по-отпуснато), най-добрият начин това да се прецени е да се изплетат посочените брой бримки и редове и да се види дали полученото изделие е е с размер 10 на 10 см. Ако е по-голямо, то номерът на куката или иглите трябва да се намали с половин или дори един размер, а ако е по-малко, то той трбва съответно да се увеличи.

Номер на цвят и номер на партида

Това са два различни номера – единият отговаря на дадения цвят, например червено, номер 290 и той остава винаги един и същ, докато другият е номер на партидата, който определя кои кълбета от даден цвят са боядисвани заедно, в една партида. Когато допълвате някой цвят (не ви е стигнала преждата и купувате, например още едно кълбо), е добре номерът на партидата да е същия – това ще гарантира, че новото кълбо е боядисано заедно с предишните и няма да има разминавания в нюанса на цвета.

След като вече имате идея какво искате да изплетете и сте се въоръжили с прежда и игли, идва ред на по-забавната част – самото плетене.

Вижте следващите статии с уроци и съвети за това как да заплитате, кои са основните бримки, както и няколко лесни и красиви плетки, с които да започнете.

Приятно плетене!