Видове и размери куки и игли за плетене

август 23, 2018

Куките и иглите за плетене могат да бъдат изработени от алуминий, пластмаса, бамбук или дърво и се предлагат в различни форми и размери. При плетенето на една кука има дори много фини стоманени куки, които са предназначени за изработката на дантели и много фини плетива.

Диаметърът на всяка кука и игла пък определя нейния размер и съответно големината на бримките, които ще могат да се плетат с нея. Колкото по-голям е диаметърът, толкова по-големи бримки ще се получават и с толкова по-дебела прежда може да се плете.

И така, разнообразието от игли и куки на пазара е огромно и всеки може да открие най-подходящите, така че да се наслади максимално на миговете с прежда в ръка.

В следващите редове ще се опитам съвсем накратко да опиша различните материали, от които се изработват куките и иглите, какви видове куки и игли има на пазара и какви могат да бъдат техните размери и номера в различните системи за номериране.

Материали, от които се изработват игли и куки за плетене

Дърво или бамбук

Изработените от дърво или бамбук игли са много леки и удобни за плетене. Те са идеални за начинаещи, тъй като са подходящи за всички видове прежда. И двата вида са достатъчно качествени като материал, разликата е, че традиционното дърво е по-трудно за намиране и по-скъпо от бамбука. Недостатъците при тях са, че самата изработка трябва да бъде много качествена и повърхността им да е идеално гладка. Ако има несъвършенства, те захващат нишките на преждата и правят плетенето с тях неприятно и почти невъзможно. Дървените и бамбуковите куки и игли също лесно се нараняват и нацепват, като по-тънките могат дори и да се изкривят при по-продължителен и по-силен натиск.

Метал (алуминий или стомана)

Алуминиевите куки и игли са леки и удобни и при изкривяване лесно се изправят. Гладката им повърхност позволява да се плете бързо, без да се захващат нишки, дори при вълнена и акрилна прежда. Намират се на много лесно и на достъпни цени. Недостатък на алуминиевите куки е, че ако нямат силиконова или пластмасова ергономична дръжка, при по-стегнат хват на ръката или при по-продължително плетене могат да наранят пръстите или да се усети напрежение в ръцете и китките.

Стоманените куки и игли са здрави и гладки. Техен недостатък е, че са по-тежки, но това е въпрос на лично предпочитание и за много хора не е проблем или недостатък.

Пластмаса

Най-леките и най-евтините куки и игли, които могат да се намерят на пазара са пластмасовите. Те са гъвкави и подходящи за всеки вид прежда. Добър избор са за хора, които никога не са плели и искат просто да опитат. Пластмасовите куки и игли също позволяват да бъдат изработени в големи размери и с тях да се плетат наистина огромни бримки с много дебела прежда. С тях могат да се изработват плетива от въжета, изрязани ленти от платове или дори найлонови торбички. Техен недостатък е, че ако са изработени от некачествена пластмаса, лесно се чупят.

Съвети:

  • Ако сте се спрели на прежда, която е по-пухкава или с разнородни нишки, изберете по-гладка игла или кука.
  • Преди да направите своя избор, подръжте различни игли и куки в магазина и се опитайте да усетите коя ви се струва по-удобна.
  • Изберете преждата по същото време, за да видите дали е подходяща.
  • Не купувайте всички размери от един вид и производител наведнъж. Пробвайте този, който ви е необходим в момента и ако ви хареса, допълнете и останалите номера, които ще ви трябват.

Видове куки и игли за плетене

Различните видове куки и игли се различават по форма и размер, като те пък от своя страна се определят от самия стил на плетене – за плетене на една кука и за плетене на две куки (игли).

За плетене на една кука

Обикновена кука

Куките най-често са с дължина около 15 см., като в единия си края са затъпени, а в другия имат заострен връх, който наподобява кука.

Куките могат да се разделят на стандартни (с размери от 2 мм. до 20 мм.), т.нар. “джъмбо“ куки (с размери от 25 мм. до 60 мм.) и стоманените куки за много фино плетене на дантела (с размери от 0.6 мм. до 2.5 мм.).

 

Тунизийска кука (игла)

Тунизийските куки са разновидност на стандартните куки, като те са или доста по-дълги, или са с два края във формата на кука. При тунизийското плетене на една кука получената плетка изглежда различно от нормалното плетене на една кука и доста наподобява това на две куки (игли).

Нукинг кука

При нукинга, който също е разновидност на плетенето на една кука, единият край на куката е във формата на иглено ухо, а другия е кука. Тази комбинирана кука се използва при техника на плетене, която обединява в себе си черти от класическото плетене на една кука и тунизийското плетене. Изработените плетива изглеждат като тези, плетени на две куки (игли).

За плетене на две куки (игли)

Прави игли (шишове)

Правите игли са в комплект по две и имат един заострен връх и един със стопер, който предпазва бримките от изнизване. Използват се за плетене на редове, като след изплитане на всеки ред, плетката се обръща и следващият ред се плете от обратната страна. Изработените плетива имат лицева и опакова страна, освен в случаите, когато плетката се плете по един и същи начин и изглежда еднакво и от двете страни. Правите игли се използват за изплитане на шалове, аксесоари и други плетива, които не трябва да са много широки, тъй като иглите са с дължина около 35 см. и върху тях не могат да се наберат голям брой бримки.

Пет игли (чорапени игли)

Това са игли, които имат два еднакви заострени върха и се продават в комплект от пет броя. Те са по-къси от правите игли (около 15-20 см.) и се използват за плетене в кръг – за изплитане на чорапи, ръкавици или за завършване на върха на шапките.

Обръч

Обръчът представлява две игли, които са с размера на чорапените пет игли, но са свързани помежду си в кръг с корда. Това позволява да се нанижат голям брой бримки и да се плетат по-широки изделия като пуловери и одеяла. Особеното при тях е, че дължината на кордата варира и може да бъде 20 см. (много къса, подходяща само за изплитането на биета и яки), 40 см. (за по-широки шалове от тези, които могат да се изплетат с правите игли), 60 см. (за пуловери и шалове), 80 см. (за пуловери и „безкрайни“ шалове), 100 см. (за жилетки и пуловери) и 120 см. (за одеяла).

Размери на игли и куки за плетене

Размерът или т.нар. номер на всяка кука и игла отговаря на нейния диаметър, т.е. по-голям номер означава по-голям размер и съответно по-дебела кука и игла. Изключение правят само стоманените куки, при които е обратното – по-големият номер, означава по-фина кука.

Номерът от своя страна може да бъде определен според метричната система, която е разпространена у нас и изобразява милиметрите в диаметър или според американската система, където той е число, латинска буква или комбинация от двете.

Тук можете да видите всички размери на куки и игли и при двата основни типа плетене, както и сравнение между метричната и американската система за номериране.

Размери на игли Размери на куки
(плетене на две куки) (плетене на една кука)
Метрична система Американска система Метрична система Американска система
2.25 мм. 1 2.25 мм. B-1
2.75 мм. 2 2.75 мм. C-2
3.00 мм. 3.00 мм.
3.125 мм. 3 3.125 мм. D
3.25 мм. 3 3.25 мм. D-3
3.50 мм. 4 3.50 мм. E-4
3.75 мм. 5 3.75 мм. F-5
4.00 мм. 6 4.00 мм. G-6
4.25 мм. 6 4.25 мм. G
4.50 мм. 7 4.50 мм. 7
5.00 мм. 8 5.00 мм. H-8
5.25 мм. 9 5.25 мм. I
5.50 мм. 9 5.50 мм. I-9
5.75 мм. 10 5.75 мм. J
6.00 мм. 10 6.00 мм. J-10
6.50 мм. 10.5 6.50 мм. K-10.5
8.00 мм. 11 8.00 мм. L-11
9.00 мм. 13 9.00 мм. M/N-13
10.00 мм. 15 10.00 мм. N/P-15
11.50 мм. 11.50 мм. P-16
12.50 мм. 17 12.50 мм.
12.75 мм. 17 12.75 мм.
15 мм. 19 15 мм. P/Q
16 мм. 16 мм. Q
19 мм. 35 19 мм. S
25 мм. 50 25 мм. T/U/X
30 мм. 30 мм. T/X
35 мм. 70

Съвети:

  • Върху етикета на повечето прежди има малко информационно каре, където всеки може да види препоръчителния размер кука и игли за конкретната прежда. Това е един наистина добър ориентир и лично на мен ми е вършил работа в повечето случаи.
  • Тъй като не всички плетат еднакво стегнато, може да има и леки отклонения. Например, ако производителят препоръчва за преждата да се използват кука номер 5, но стилът на плетене е по-стегнат, то може да се подбере по-дебела кука – размер 5.5 мм. или дори 6 мм.
  • Най-добрата практика е да се пробва и да се изплете мостра, при която, ако изборът на кука и игли е подходящия за дадената прежда, то при изплитане на показаните от производителя в същото информационно каре брой бримки и редове ще се получи квадрат със страни 4 инча (10 см.).

Независимо коя техника на плетене ще изберете и с каква прежда ще започнете да реализирате своите идеи, плетенето ще ви даде безкрайни възможности да създадете със собствените си ръце нещо красиво, качествено и уникално. Подаръци за семейните празници, модерни и изработени с вкус аксесоари за дома и любимо ново попълнение в гардероба са малка част от забавлението и удовлетворението, които плетенето може да ви донесе. Така, че не се колебайте, а действайте смело – няма да съжалявате!