Асиметричен шал на една кука BLUE LAGOON

юли 28, 2021

Лятото е време за пътешествия, приключения, много емоции и добро настроение. За мен цветовете на любимия сезон са всички нюанси на синьото и жълтото и смелите и ярки комбинации от тюркоаз, циклама, неоново розово, оранжево, зелено. Цветя, плодове, гори, градини, поляни, небе, слънце и морски вълни – всичко около нас ни вдъхновява за летни и много цветни идеи. Така че, за мен вдъхновения за плетки не липсват дори през горещото лято. А ако се чудите какво ме вдъхнови точно за този шал, най-напред си представете безкрайното синьото небе. След това си представете плаж, слънце, море и един леден коктейл – искрящо син, с парче свеж лимон и розово чадърче. Какво повече му трябва да човек! 🙂

Лятото е и време за почивка и пълно разтоварване, затова и втората част от моето вдъхновение беше да създам дизайн, който да е наистина супер лесен за изпълнение, но и да не е обикновен и скучен. Модел, който е различен и интересен, но може да се плете на плажа, в градината, в планината, пред телевизора с любимия филм или сериал и въобще навсякъде, където почивните дни ни отведат.

Спях се на памучна и много мека прежда, така че плетенето дори и в най-топлите дни да е приятно. Избрах Cotton Eight, с която имам богат опит и знех, че крайният резултат няма да разочарова. Шалът се получи мек, ефирен, много приятен за носене, а и супер лесен за поддръжка. Използвах кука 3.00 мм, с която постигнах желания резултат, но ако вие плетете по-стегнато или искате още по-ефирен вариант на шала, може да опитате и с 3.50 мм. По-долу ще откриете колко прежда и от кой цвят съм използвала, така че да си изплетете точно този размер или по-голям, да комбинирате тези цветове по друг начин или да ги замените, да опитате едноцветен вариант в любимия ви цвят и въобще каквото ви хрумне и каквото ви доставя най-голямо удоволствие да изплетете.

От тук нататък продължавам с описанието и се надявам, че в него ще откриете вашия нов любим модел. Ще се радвам и ако споделите с мен красивите си творения. А ако имате нужда от прежда и кука, можете да посетите и моето магазинче www.yarnspot.bg , в което с код na2kuki ще получите 10% отстъпка.

Приятно плетене!

Стил: на една кука

Ниво: начинаещи/средно напреднали

ПРЕЖДА: Cotton Eight 100% натурален памук (50 гр. – 175 м.); цвят 1120 (синьо) – 4 броя, цвят 1230 (циклама) – 1 брой; цвят 1040 (жълто) – 1 брой

Кука: 3.00 мм.

Размер: С посоченото по-горе количество прежда и описаните в инструкциите редове се получава шал с широчина 170 см и височина 60 см.

Формата му е асиметрична, но това е почти незабележимо. Идеята е цветовете да се редуват по по-различен начин (не както при класическия триъгълен шал, който се започва в центъра на основата), а също така и да се получи по-дълга и по-тясна форма (не както при правоъгълен триъгълник).

Шалът се плете настрани, на редове като се редуват т.нар. лицева и опакова страна. Двете страни изглеждат еднакво красиво, така че като краен  резултат за мен и двете са лицеви.

Красивият бордюр се оформя от едната страна докато плетете, а от другата се завършва с последния ред. По този начин той следва смяната на цветовете, а и накрая няма нужда се грижите за оформянето му. Остава ви само да скриете конците.

Размерът може да се променя съвсем лесно като се изплетат повече или по-малко редове.

Съкращения и използвани бримки

  • с.бр. – синджир бримка (синджирче, въздушна бримка) – chain
  • н.п. – нисък пълнеж – single crochet
  • в.п. – висок пълнеж (стълбче с една наметка, пълнеж с една наметка) – double crochet

Описание

Когато ред започва с 3 с.бр. те се броят за 1 висок пълнеж.

Когато ред започва с 5 с.бр. те се броят за 1 висок пълнеж с две наметки и 1 въздушна синджир бримка. След като изплетете след тези 5 с.бр. следващия 1 в.п., там се оформя V-образна дупка. В тази дупка се изплитат последните бримки на следващия ред, както е описано в инструкциите.

След края на всеки ред, плетивото се обръща от другата страна и се започва следващия ред. Така се редуват лицева и опакова страна.

Инструкциите оградени със * * се повтарят както е посочено в описанието.

Смяната на цвят става, като преди да вземете конеца и да изплетете последните две бримки, които завършват последния висок пълнеж на реда, вземете конеца с новия цвят и завършите последния висок пълнеж на реда с новия цвят. След това обръщате и продължавате новия ред с него. От другия цвят се оставят поне 10 см и се реже. След това се скрива с игла.

Започнете с цвят А (1120).

Ред 1: Изплетете синджирче от 5 с.бр. и изплетете 1 в.п. в първата бримка. По този начин ще получите V-образна форма от 4 с.бр. (които играят ролята на 1 в.п. с 2 наметки) + 1 с.бр. + 1 в.п. Обърнете.

Ред 2: Изплетете 3 с.бр.; в дупката образувана от V-образната форма от ред 1 изплетете 3 в.п., 1 с.бр. и още 1 в.п. Обърнете.

Ред 3: (5 с.бр.+ 1 в.п.) в първия в.п. от предишния ред; 1 с.бр.; (1 в.п., 1 с.бр, 1 в.п.) в дупката под следващата с.бр. Обърнете.

Ред 4: Изплетете 3 с.бр.; в дупката образувана от V-образна форма от предишния ред изплетете 3 в.п.; в следващата дупка образувана от V-образна форма от предишния ред изплетете 4 в.п., 1 с.бр и още 1 в.п. Обърнете.

Ред 5: (5 с.бр.+ 1 в.п.) в първия в.п. от предишния ред; 1 с.бр.; (1 в.п., 1 с.бр, 1 в.п.) в дупката под следващата с.бр.; 1 с.бр.; (1 в.п., 1 с.бр, 1 в.п.) в разстоянието между двете групи от по 4 в.п. Обърнете.

Ред 6: Изплетете 3 с.бр.; в дупката образувана от V-образна форма от предишния ред изплетете 3 в.п.; в следващата дупка образувана от V-образна форма от предишния ред изплетете 4 в.п.; в последната дупка  образувана от V-образна форма от предишния ред изплетете 4 в.п., 1 с.бр и още 1 в.п. Обърнете.

Ред 7: (5 с.бр.+ 1 в.п.) в първия в.п. от предишния ред; 1 с.бр.; (1 в.п., 1 с.бр, 1 в.п.) в дупката под следващата с.бр.; *1 с.бр. и 1 в.п., 1 с.бр, 1 в.п.* във всяко разстояние между групите от по 4 в.п. до края на реда. Обърнете.

Ред 8: Изплетете 3 с.бр.; 3 в.п. в първата дупка образувна от V-образна форма от предишния ред; 4 в.п. във всяка дупка образувна от V-образна форма от предишния ред до последната на края на реда включително; 1 с.бр. и 1 в.п. в същата последна дупка. Обърнете.

Повторете Ред 7-8 докато изплетете 90 реда.

Важно: Можете да изплетете по-малко или повече редове с цвят А. В тези случаи завършете с ред 8.

Продължете с цвят B (1230).

Повторете Ред 7-8 един път (два реда общо).

Продължете с цвят A (1120).

Повторете Ред 7-8 един път (два реда общо).

Продължете с цвят C (1040).

Повторете Ред 7-8 два пъти (четири реда общо).

Продължете с цвят A (1120).

Повторете Ред 7-8 един път (два реда общо).

Продължете с цвят B (1230).

Повторете Ред 7-8 три пъти (шест реда общо).

Продължете с цвят A (1120).

Повторете Ред 7-8 един път (два реда общо).

Продължете с цвят C (1040).

Повторете Ред 7-8 два пъти (четири реда общо).

Продължете с цвят A (1120).

Повторете Ред 7-8 един път (два реда общо).

Продължете с цвят B (1230).

Повторете Ред 7-8 един път (два реда общо).

Продължете с цвят A (1120).

Повторете Ред 7-8 един път (два реда общо).

Бордюр:

Изплетете още веднъж Ред 7.

На следващия (последен ред) изплетете: 3 с.бр.; 3 в.п. в първата дупка образувна от V-образна форма от предишния ред; *2 с.бр.; (1 н.п., 1 с.бр., 3 в.п.) в следващата дупка образувна от V-образна форма от предишния ред* повторете до края на реда.

Скрийте всички конци с помощта на игла.

Схема

Основна част:

Бордюр:

Приятно забавление с шал Blue Lagoon!