#005 Плетка „Английски ластик“ на две куки

януари 23, 2019

Английският ластик създава супер еластична, въздушна, жива и обемна плетка, която е изключитлно добър избор за изработката на шапки, шалове и обемни пуловери и жилетки. Двете страни на плетивото са еднакви и това я прави наистина подходяща за изплитането на пухкав зимен шал или шапка с подвит широк край, която почти няма как човек да обърка като размер, защото ще бъде супер, супер еластична.

Обичам да плета английски ластик с пухкави и естествени прежди – мерино или вълнени смеси. Това дава допълнителна въздушност и мекота на плетивото, а и му помага да не губи форма от прекалената еластичност на плетката.

Лично аз предпочитам да плета английския ластик с един номер по-малки игли, отколкото плета гладка плетка със същата прежда. В самата техника на изплитане има доста наметки (на всяка втора бримка) и плетенето с по-малки игли, лично на мен, ми помага да получа еластична, но не и развлачена плетка, с равни и подредени идеално бримки.

И тъй като хората често намират английския ластик за объркващ, реших да опиша и покажа как се плете основния му вариант, плюс няколко негови вариации, които както ще се убедите сами са учудващо лесни и увлекателни за изпълнение.

Използвани бримки:

  • л.бр. – лицева бримка
  • о.бр.– опакова бримка
  • свалена бримка с наметка – конецът трябва да е пред плетивото, бримката от лявата игла се сваля (все едно ще се плете опакова) и върху дясната игла се прави наметка
  • бримка + наметка, изплетени заедно като лицева – следващата двойка бримки, която представлява бримка и наметка от предишния ред, се изплитат заедно като една лицева бримка
  • бримка + наметка, изплетени заедно като опакова – следващата двойка бримки, която представлява бримка и наметка от предишния ред, се изплитат заедно като една опакова бримка
  • кр.бр. – крайна бримка – за да се получат красиви краища на плетивото (особено, когато става дума за шал, при който краищата няма да се зашиват), аз си добавям две крайни бримки – по една в началото и в края на плетката. Тези бримки винаги изплитам по следния начин: в началото на реда я свалям на дясната игла без да я изплитам; в края на реда я изплитам опакова.

Важно: Крайните бримки не са включени в инструкциите по-долу. Ако ръба/края на плетивото ви ще се вижда и желаете да го оформите по красив начин, просто предвидете 2 бримки като крайни и ги изплитайте по начина посочен по-горе.

Детайли на плетките

  • Ниво на трудност: лесна
  • Брой редове в повторение: 1 ред или 2 реда (в зависимост от плетката, указани са по-долу)
  • Брой бримки в повторение: 2 бримки
  • Характеристики: релефна; много еластична; двустранна

Инструкции

Има два метода за изплитане на английски ластик – с лицеви и с опакови бримки. Вариантът с лицеви бримки е по-поплярен, но в крайна сметка всичко зависи от това, дали на човек му е по-лесно да плете опакови или лицеви бримки. Също така, е добре да опитате и двата варианта, защото при плетенето на двуцветен английски ластик и на англисйки ластик в кръг се използва комбинация и от двата метода.

Забележка: За по-красив и равен край на плетивото ,при всеки от вариантите можете да добавите по една крайна бримка в началото и в края на началния ред. След това плетете тези бримки по начина посочен по-горе.

1. Английски ластик (Brioche stitch; English Rib) изплетен с лицеви бримки

Начален ред: Започнете с четен брой бримки.

Ред 0 (нулев ред, плете се само веднъж): *сваляме бримката с наметка; л.бр.* до края на реда.

Ред 1 : *сваляме бримката с наметка; бримката+наметката изплитаме заедно като лицева бримка* до края на реда.

Повторете Ред 1 до достигане на желаната дължина.

Идеята на тази плетка е, че винаги повтаряме един и същи ред, в който се редуват две бримки – едната бримка е свалена без изплитане с наметка, а другата е изплетена лицева. Свалената бримка с наметка лесно се откроява и на реда виждаме как се редуват една единична бримка (която е изплетената лицева) и една двойна бримка (която е свалената с наметка).

По този начин, в края на всеки ред, последна ни се явява изплетената лицева бримка. Тя става първа на новия ред и се сваля с наметка.

Както ще видите и във видеото, няма какво да се запомня и следи по схема. Просто, където имате единична бримка, трябва да я свалите с наметка, за да стане двойна, а където имате двойна бримка, трябва да я изплетете като лицева. Така с всяка бримка, на всеки ред. И готово!

2. Английски ластик (Brioche stitch; English Rib) изплетен с опакови бримки

Начален ред: Започнете с четен брой бримки.

Ред 0 (нулев ред, плете се само веднъж): *сваляме бримката с наметка; о.бр.* до края на реда.

Ред 1 : *сваляме бримката с наметка; бримката+наметката изплитаме заедно като опакова бримка* до края на реда.

Повторете Ред 1 до достигане на желаната дължина.

Тук логиката е абсолютно същата, с тази разлика, че лицевите бримки са заменени от опакови. Иначе отново, винаги повтаряме един и същи ред, в който се редуват две бримки – едната бримка е свалена без изплитане с наметка, а другата е изплетена опакова. Свалената бримка с наметка лесно се откроява и на реда виждаме как се редуват една единична бримка (която е изплетената лицева) и една двойна бримка (която е свалената с наметка).

По този начин, в края на всеки ред, последна ни се явява изплетената опакова бримка. Тя става първа на новия ред и се сваля с наметка.

Отново по същата логика, където имате единична бримка, трябва да я свалите с наметка, за да стане двойна, а където имате двойна бримка, трябва да я изплетете като опакова.

3. Рибарски ластик (Fisherman’s Rib Stitch)

При рибарския ластик, нямаме наметки и сваляне на бримки. Тук отново се редуват две бримки на всеки ред. Едната се изплита лицева, а другата се изплита лицева в долния ред. Както с практиката ще забележите, по този начин се получава ефекта на наметката, без такава да се прави.

Редуването на един и същи ред с четни бримки, позволява бримката, която е изплетена в долния ред, на следващия да се изплете нормално, а тази която си е изплетена като обикновена лицева да се изплете в долния ред.

Отново може лесно да забележите какво е наред да плетете, дори да сте оставили плетката на средата на някой ред. Там където виждате опаковата страна на бримката с един конец, трябва да я изплетете като лицева в долния ред, а там където виждате две нишки околко нея означава, че вече сте я изплели в долния ред на предишния и сега трябва да си я изплетете като обикновена лицева.

Визуално, този метод на плетене не се отличава от английския ластик, но е една идея по-стегнат и равномерен, поради факта, че нямаме наметки, а такъв ефект се получава от свалянето на бримката от горния ред върху тази от долния, която изплитаме като лицева. Също така, се плете малко по-бързо (поне при мен е така).

Начален ред: Започнете с четен брой бримки.

Ред 0 (нулев ред, плете се само веднъж): всички бримки се изплитат лицеви.

Ред 1 : *лицева бримка; лицева бримка в долния ред* до края на реда.

Повторете Ред 1 до достигане на желаната дължина.

4. Полуанглийски ластик (Half English Rib) с наметки

Полуанглийският ластик ми е любим, защото от едната си страна е класически английски ластик, а от другата е супер релефен и много интересен като краен резултат.

Отново е достатъчно еластичен, но все пак, в сравнение с класическия английски ластик е по-стегнат и събран, което лично на мен ми допада доста, като търсен ефект.

Логиката на изплитане при него е, че от едната страна се плете като класическия английски ластик и се редуват две бримки – едната се сваля с наметка, а другата се изплита лицева. Разликата се получава в изплитането на другата страна на плетивото. Там се плете като обикновен ластик 1х1 – една опакова, една лицева. Просто наметките, които са върху лицевите бримки, си се изплитат заедно с тях като една лицева бримка.

Начален ред: Започнете с нечетен брой бримки.

Ред 1: л.бр; *сваляме бримката с наметка; л.бр.* до края на реда.

Ред 2 : о.бр.; *л.бр.; о.бр* до края на реда.

Повторете Ред 1 – Ред 2 до достигане на желаната дължина.

5. Полуанглийски ластик (Half Fisherman’s Rib) с изплитане в долния ред

Разликата между този метод и предишния като краен резултат е, че при метода с изплитане в долния ред, опаковата страна е малко по-отпусната. Затова човек по-скоро трябва да избере кое му е по-удобно и приятно за плетене. И в двата случая плетивото ще има две много различни и еднакво красиви и впечатляващи страни.

Логиката на изплитане и тук е, че от едната страна се плете много подобно на класическия рибарски ластик и се редуват две бримки – едната се се изплита опакова, а другата лицева, но в долния ред. Разликата също се получава в изплитането на другата страна на плетивото. Там се плете като обикновен ластик 1х1 – една опакова, една лицева- както се виждат.

За мен лично е супер лесен и бърз начин за плетене, с който се получават страхотни двустранни шапки и шалове. Опитайте и вие!

Начален ред: Започнете с нечетен брой бримки.

Ред 2 : о.бр.; *л.бр.; о.бр* до края на реда.

Ред 1: о.бр; *лицева бримка в долния ред; о.бр.* до края на реда.

Повторете Ред 1 – Ред 2 до достигане на желаната дължина.

6. Двуцветен английски ластик

Тъй като този тип плетене е най нетипичното и сложно, що се отнася до английския ластик, ще се опитам да внеса малко яснота, преди самите инструкции.

Основната логика тук е (за улеснение ще използвам два контрастни цвята – бяло и черно), че от едната страна ще изпъква белия, а от другата страна черния цвят. Това изпъкване се получава, грубо казано, като вертикалните стълбове от едната страна са изплетени с бели лицеви бримки, а от другата страна са изплетени с черни лицеви бримки. Това се следи много лесно след първите 4 реда и след това тяхното повтаряне не е никак трудно.

Втората особеност, без която не може да се изпълни плетката е, че трябва да се плете с игли с два отворени края или с обръч (ако плетивото е по-широко). Във видеото ще видите, че тъй като с всеки от двата цвята се плете по 1 ред (а не по 2), в определени моменти двата конеца остават в двата края на плетивото и за да се смени цвета трябва плетивото да се плъзне до другия край и да се продължи с другия цвят.

В началото може да ви се стори странно и трудно, но всъщност не е така и с практиката човек много бързо свиква с тази техника на плетене. А резултатите си заслужават!

Начален ред: Започнете с нечетен брой бримки. ЦВЯТ А

Ред 0 (нулев ред, плете се само веднъж): л.бр.; *сваляме бримката с наметка; л.бр.* до края на реда. ЦВЯТ Б

Плъзгаме плетивото в другия край на обръча/иглата.

Ред 1 : сваляме бримката с наметка; *бримката+наметката изплитаме заедно като опакова бримка; сваляме бримката с наметка* до края на реда. ЦВЯТ А

Ред 2: бримката+наметката ги изплитаме заедно като опакова бримка; *сваляме бримката с наметка; бримката+наметката изплитаме заедно като опакова бримка* до края на реда. ЦВЯТ Б

Плъзгаме плетивото в другия край на обръча/иглата.

Ред 3 : сваляме бримката с наметка; *бримката+наметката изплитаме заедно като лицева бримка; сваляме бримката с наметка* до края на реда. ЦВЯТ А

Ред 4: бримката+наметката ги изплитаме заедно като лицева бримка; *сваляме бримката с наметка; бримката+наметката изплитаме заедно като лицева бримка* до края на реда. ЦВЯТ Б

Повторете Ред 1 – Ред 4 до достигане на желаната дължина.

7. Английски ластик в кръг

При плетенето в кръг няма нищо сложно. Започва се както се плете класическия английски ластик с наметки.

След това, когато се завърши първия ред и се започне втория, се има предвид, че не обръщаме плетката (т.е. не плетем от опаковата страна). Това на практика означава, че ще плетем Ред 1 от класическата схема за английски ластик с лицеви бримки и Ред 1, но със смяна на мястото на двете бримки от схемата на английския ластик с опакови бримки. Ето как ще изглежда това:

Начален ред: Започнете с четен брой бримки.

Ред 0 (нулев ред, плете се само веднъж): *сваляме бримката с наметка; л.бр.* до края на реда.

Ред 1 : *бримката+наметката изплитаме заедно като опакова бримка; сваляме бримката с наметка* до края на реда.

Ред 2 : *сваляме бримката с наметка; бримката+наметката изплитаме заедно като лицева бримка* до края на реда.

Повторете Ред 1 – Ред 2 до достигане на желаната дължина.

Приятно плетене и дано да съм ви била полезна.

Оставете коментар, ако имате въпроси или идеи по тази толкова красива тема 🙂