Плетка „Ажурни възелчета“ в кръг / Knotted Openwork Knit Stitch

септември 22, 2022

Представям ви тази много красива плетка, която може да се плете с почти всички видове прежда и може да се изработва както с тънки, така и с по-плътни прежди, като това я прави супер подходяща за направата на блузи, пуловери, жилетки, шалове, одеяла и много други.

Едно от най-очарователните неща в нея е това, че тя е не само красива, но и може да се плете еднакво лесно и на редове и в кръг. И изглежда по-един и същи начин и в двата варианта.

Тъй като аз силно предпочитам лицевите бримки, винаги избирам, ако мога, да си я заплета в кръг. И затова, в момента, в който видях есенните преливащите се цветове на преждата Squishy, реших да изплета с нея шал-яка, който да бъде мекичък, достатъчно голям, за да се сгушим в него и да пада леко и нежно като есенни листа.

Плетката се плете лесно, като се повтарят 2 реда, единият от които е само с лицеви бримки. За по-опитните от вас това може да се превърне в занимание с любимия сериал, а за по-начинаещите – леко предизвикателство, което може да преминете с лекота и задоволство.

Така че, не се колебайте, а опитайте и съм сигурна, че резултатът няма да ви разочарова.

За снимките и видеото към тази статия съм използвала:

Прежда

Squishy на Performanceyarn в цвят 2105 – 50% памук, 50% акрил; 600 м/200 гр

Обръч

Размер 4,00мм от yarnspot.bg

Инструкции за плетене на плетката в кръг

Важни особености при плетенето:

  • Плете се винаги от лицевата страна на плетивото. След завършването на даден ред плетивото не се завърта, а плетенето продължава с новия ред.
  • Използвайте маркер, с който да си отбелязвате къде свършва всеки ред и къде започва следващия.

Описание на плетката

Започнете с брой бримки кратен на 3. Съединете ги, поставете маркер и започнете да плетете в кръг.

Ред 1: Изплетете всички бримки лицеви. Прехвърлете маркера от лявата на дясната игла и преминете към следващия ред.

Ред 2: *Наметка. Изплетете 3 бримки лицеви. С помощта на лявата игла, прехвърлете първата от тези три бримки върху другите две и я свалете от иглата.* Повторете до края на реда. Прехвърлете маркера от лявата на дясната игла и преминете към следващия ред.

Ред 3: Изплетете всички бримки лицеви без последната на реда. Свалете маркера. Върнете неизплетената последна бримка на лявата игла. Поставете маркера на дясната игла и преминете към следващия ред.

Ред 4: *Наметка. Изплетете 3 бримки лицеви. С помощта на лявата игла, прехвърлете първата от тези три бримки върху другите две и я свалете от иглата.* Повторете до края на реда. Прехвърлете маркера от лявата на дясната игла и преминете към следващия ред.

Редувайте Ред 3 и Ред 4 до желаната височина на плетката. Завършете с един ред лицеви бримки.

Инструкции за плетене на плетката на редове

Важни особености при плетенето:

  • След завършването на даден ред плетивото се обръща и следващия ред се плете от обратната страна.

Описание на плетката

Започнете с брой бримки кратен на 3.

Ред 1 (опакова страна): Изплетете всички бримки опакови.

Ред 2 (лицева страна): Изплетете 2 лицеви бримки . *Наметка. Изплетете 3 бримки лицеви. С помощта на лявата игла, прехвърлете първата от тези три бримки върху другите две и я свалете от иглата.* Повторете до последната бримка на реда. Изплетете я като лицева.

Ред 3: Изплетете всички бримки опакови.

Ред 4: Изплетете 1 лицева бримка. *Изплетете 3 бримки лицеви. С помощта на лявата игла, прехвърлете първата от тези три бримки върху другите две и я свалете от иглата. Наметка.* Повторете до последните две бримки на реда. Изплетете ги като лицеви.

Редувайте тези 4 реда до желаната височина на плетката.

Лицева страна на плетката

Инструкции за изплитането на шал-яка

Размер на готовия шал: 39 см ширина (78 см обиколка) и 42 см височина. Този размер е доста голям и с него шала може да се поставя дори над главата, като качулка.
Необходимото количество прежда за този шал е около 150 гр. Ако направите стандартен, малък шал-яка, едно кълбо ще ви бъде достатъчно за два броя.

Важни особености:

  • Плете се винаги от лицевата страна на плетивото. След завършването на даден ред плетивото не се завърта, а плетенето продължава с новия ред.
  • Използвайте маркер, с който да си отбелязвате къде свършва всеки ред и къде започва следващия.

Описание:

С обръч с дебелина 4.00мм и преждата Squishy започнете със 139 бримки, като използвате еластичен метод за набиране на бримките. 

Съединете в кръг и поставете маркер. Трябва да ви останат 138 бримки на обръча.

Важно: Ако желаете обиколката на шала да бъде по-малка или по-голяма, намалете или увеличете броя на бримките, като той трябва да бъде кратен на 3 и едновременно с това да е четно число (тъй като се започва с ластик 1х1, ако няма да използвате за начало ластика, а например жартиерна плетка, то тогава бримките трябва да са кратни само на 3).

Ред ластик: *Изплетете 1 лицева бримка. Изплетете 1 опакова бримка.* Повторете до края на реда. Прехвърлете маркера от лявата на дясната игла и преминете към следващия ред.

Повторете Ред ластик, докато получите ластик с височина около 1 см. Може да го направите и по-висок, според предпочиатнията ви.

Ред 1: *Наметка. Изплетете 3 бримки лицеви. С помощта на лявата игла, прехвърлете първата от тези три бримки върху другите две и я свалете от иглата.* Повторете до края на реда. Прехвърлете маркера от лявата на дясната игла и преминете към следващия ред.

Ред 2: Изплетете всички бримки лицеви без последната на реда. Свалете маркера. Върнете неизплетената последна бримка на лявата игла. Поставете маркера на дясната игла и преминете към следващия ред.

Повторете Ред 1 и Ред 2 още 60 пъти (или до желаната от вас височина).

Повторете Ред ластик същия брой пъти, колкото в началото.

Завършете плетката и скрийте конците.

Видео