Плетени тикви на една кука

октомври 11, 2020

Есента е тук и няма нищо по-хубаво от ръчно направената декорация в пастелни есенни цветове, с която да внесем топлина и уют в дома си. Или пък да зарадваме някой с подарък от сърце! А какво по-тематично за сезона от тиквите – бели, жълти, зелени или оранжеви, малки или големи, но винаги толкова симпатични и не само вкусни, но и красиви!

Затова реших да ви споделя моят любим модел на плетени тикви на една кука. А той ми е любим, защото е изключително лесен и бърз за изработка и е универсален – можете да използвате каквито прежда и кука имате – винаги ще се получи страхотен резултат. След като изплетете една от тези тиквички, ще можете с лекота да си направите цяла купчина в най-различни размери и цветове и то без никакво затруднение. Остава само да се отдадете на удоволствието от плетенето.

Детайли на плетката

  • Ниво на трудност: начинаещи
  • Плетене на редове
  • Стил: на една кука

Използвани бримки:

  • в.бр. – въздушна (синджир) бримка – конецът се намята и се изтегля през бримката на куката
  • нп – нисък пълнеж – куката се промушва, конецът се намята и се изтегля; отново се намята и конецът се изтегля през двете бримки на куката

Размер:

Принципно размерът зависи от дебелината на преждата и куката. В моя случай, преждата е 140 м. в 50 гр. и съм изплела тиквичките с кука 3.50 мм. Ако вие изберете по-дебела прежда, трябва да се спрете и на по-дебела и подходяща за нея кука. В този случай, размерът ще е по-голям. При по-тънка прежда и кука, диаметърът ще се намали.

Размерът също така зависи и от началния брой въздушни бримки, с които ще направите синджирчето, както и броят редове, които ще изплетете след това. Т.к. за изработката на всяка тиква се изплита правоъгълник, броят на бримките в синджирчето определя неговата ширина, а броят редове – неговата дължина.

Моите тикви са в 3 размера:

  • диаметър 6 см – синджирче с 15 бримки и 31 реда с ниски пълнежи
  • диаметър 7 см – синджирче със 17 бримки и 35 реда с ниски пълнежи
  • диаметър 8 см – синджирче с 20 бримки и 41 реда с ниски пълнежи

Както виждате, ако решите да намалите или увеличите броя на бримките в синджирчето, трябва да намалите или увеличите и броят на редовете с ниски пълнежи. Като цяло, трябва да ви се получи правоъгълник, чиято дължина е два пъти по-голяма от ширината му.

Също така не трябва да се прекалява с броя редове (които дават реално обиколката на тиквата), защото след това няма да можете да затворите отворите на дъното и при дръжката.

Прежда:

Преждата, с която са изработени моделите е Wooly Cotton (57% памук; 43% мерино) 140 м. в 50 гр. на Performanceyarn. Може да я откриете в онлайн магазин www.yarnspot.bg

Използвала съм цветовете: 02 (бяло); 190 (жълто) и 198 (оранжево).

Кука: 3.50 мм

Ако плетете по-стегнато или по-отпуснато може да коригирате размера на куката, така че да отговаря на дебелината на преждата.

Други необходими материали:

  • игла с голямо ухо за зашиване на плетивото
  • пълнеж (може да бъде силиконов пух, топчета, текстилни ленти и др.)
  • ножица
  • пръчици, клечки, канелени кори или каквото друго ви хрумне за дръжките

Инструкции за изплитане

Начален ред: Започнете със синджирче със съответния брой бримки – 15, 17 или 20.

Ред 1: Изплетете по един нисък пълнеж във всяка бримка от синджирчето.

Ред 2: Изплетете 1 н.п. в първата бримка; продължете с по 1 н.п. изплетен в задната част на бримката във всяка бримка до последната на реда; изплетете 1 н.п. в последната бримка.

Ред 3: Повторете Ред 2 още 29, 33 или 39 пъти.

Трябва да получите правоъгълник с дължина около два пъти по-голяма от широчината му.

Съберете късите страни и ги съединете  с помощта на залепена бримка. Трябва да получите тръба.

Отрежете конеца, оставяйки около 40 см от него и го изтеглете през последната бримка. Затегнете.

Инструкции за зашиване

С помощта на игла , промушете оставения за съшиване конец през крайните бримки и затегнете. Стегнете плътно, за да не остане дупка на дъното на тиквата.

Напълнете тиквата с пълнеж.

Промушете конеца с помощта на иглата през дупката в центъра на дъното (който стегнахте в предишната стъпка) и през центъра на пълнежа.

Зашийте и другия отвор по същия начин.

Затегнете и ако има нужда промушете пак през дъното и стегнете. По този начин ще се получи по-спескана форма на тиквата.

Направете възел, за да не се отпусне и скрийте конеца във вътрешността на тиквата.

Поставете дръжка и тиквата е готова!

Видео