Амигуруми за начинаещи: основни умения и необходими материали

януари 21, 2022

Плетенето на амигуруми е едно прекрасно занимание, на което могат да се насладят както начинаещите в плетенето на една кука, така и тези, които не плетат често, но имат желание да сътворят нещо очарователно за коледен подарък, за изненада за рожден ден или просто за разтоварване през лятната ваканция.

Амигуруми буквално означава „плетена кукла с пълнеж” (от японските думи „ami“ — плетена и „nuigurumi“ — кукла с пълнеж.

Въпреки, че най-често амигуруми се плетат на една кука, те могат да бъдат изработени и на две куки (с помощта на 5 игли, обръч и т.н.).

В тази и в следващите статии на тема амигуруми аз ще се спра само на варианта за една кука.

Лесно ли се плетат амигуруми?

Самото плетене на амигуруми не е трудно. При него се използват предимно най-основните бримки – въздушна бримка (chain), залепена бримка (slip stitch), нисък пълнеж (single crochet), полупълнеж (half double crochet) и висок пълнеж (double crochet), като в 90% от времето се използва ниския пълнеж. Плете се основно в кръг като, в зависимост от броя на бримките на всеки ред, се оформят триизмерни части, които се пълнят с пълнеж и се съединяват, за да се получи желаната кукла, животинче, плодче, сърце и много други.

И за да бъде плетенето лесно и безаварийно е добре преди да започнете с първите си амигуруми, да сте имали (макар и малък) опит в плетенето на една кука. Според мен е важно:

  • да изплитате без затруднение основните бримки – въздушна бримка (chain), залепена бримка (slip stitch), нисък пълнеж (single crochet), полупълнеж (half double crochet) и висок пълнеж (double crochet)
  • да успявате да плетете равномерно и да можете да контролирате стегнатостта на плетене – да не е хлабаво, но и да не е прекалено стегнато, както и да не се редуват хлабави със стегнати бримки
  • да познавате частите на бримките – предна част на бримката (front loop), задна част на бримката (back loop), стълбче на бримката (post)

По този начин ще можете с лекота да следите всеки готов модел за амигуруми и ще знаете как лесно да следвате инструкциите, къде точно да промушвате куката и как да изплитате указаните бримки.

И тук идва момента да ви кажа нещо важно. Бъдете спокойни и не се притеснявайте! Дори и да не сте много уверени в тези три мои препоръки, поредицата от видеа, които ще направя на тема амигуруми ще бъде предназначена предимно за начинаещите. Там ще показвам бавно и ясно всяка стъпка, за да можете да затвърдите или усвоите всички необходими умения.

Преди да се захванете с амигуруми, трябва да се запознаете и с няколко основни техники, които ще изброя по-долу, както и да научите някои тънкости на занаята, които също ще споделя с вас в поредицата видеа. Те ще ви спестят много нерви, усилия и незадоволителни резултати.

  • Вълшебен (магически) кръг или както се среща на английски език – „magic ring”
    При амигуруми много често се плете в кръг и започването с вълшебен кръг е важно условие нещата да се получат идеални. Не се използва техниката със синджирче от 3-4 бримки, които да се съединят в кръг, около който да се плете, защото по този начин в центъра на кръга винаги остава видима дупка. Започването с вълшебен кръг позволява конецът да се стегне максимално и в центъра на кръга да не остане никаква дупка. Как се прави вълшебен кръг може да видите във видеото Как да изплетем магически кръг на една кука за начинаещи
  • Плетене в спирала или както се среща на английски език –  “crochet in continuous rounds”
    Дори досега да сте плели в кръг (например при изработката на шапки), най-вероятно сте завършвали всеки ред, като след изплитането на последната бримка, сте го съединявали със залепена бримка в първата изплетена бримка от реда. При амигуруми редовете не се съединяват. След изплитането на последната бримка на даден ред се плете директно в първата бримка от него, като това се явява първата бримка от следващия ред. Тази техника е много важна, защото по този начин не се забелязва никакъв преход между редовете и когато плетете кълбо (за глава на кукла, например), дори да го огледате внимателно от всички страни няма да можете да видите къде редовете са свършвал. В следващата статия „Амигуруми за начинаещи: идеален кръг с ниски пълнежи“ ще има и линк към видео в канала na2kuki в youtube, където подробно ще обясня и покажа как се прави това.
  • Наддаване в кръг по схема за амигуруми
    Това може да ви звучи странно и сложно, но всъщност не е. Идеята е да се наддава по такъв начин на всеки ред, че да се получи идеален кръг, а не такъв, който прилича на шестоъгълник, седмоъгълник или осмоъгълник. В следващата статия „Амигуруми за начинаещи: идеален кръг с ниски пълнежи“ ще има и линк към видео в канала na2kuki в youtube, където подробно ще обясня и покажа как се прави това.
  • Наддаване
    Наддаването е просто изплитане на две (може и повече) бримки в 1 бримка. На английски се изписва като “increase” или “inc.”. Такова наддаване е например изплитане на два ниски пълнежа в 1 бримка. По този начин се постига увеличчаване на бримките с 1. В третата статия от поредицата, „Амигуруми за начинаещи: плетена сфера с ниски пълнежи“ ще има и линк към видео в канала na2kuki в youtube, където подробно ще обясня и покажа как се прави това.
  • Свиване
    При амигуруми не се използва стандартното свиване, а така нареченото невидимо свиване (на английски език “invisible decrease” или “inv.dec.”). При него се работи само с предните части (front loops) на двете бримки, които трябва да се свият. Куката се промушва в предната част на първата бримка и веднага след това в предната част на следващата бримка. По този начин се получават 3 бримки на куката. Конецът се взима и се изплитат първите две бримки. След това се взима отново и се изплитат и останалите две бримки на куката. По този начин от две бримки се получава един нисък пълнеж. В третата статия от поредицата, „Амигуруми за начинаещи: плетена сфера с ниски пълнежи“ ще има и линк към видео в канала na2kuki в youtube, където подробно ще обясня и покажа как се прави това.
  • Невидимо завършване на ред в кръг
    Това е още една хитрина, която позволява да се завърши кръг без да е видимо къде се е случило това. В следващата статия „Амигуруми за начинаещи: идеален кръг с ниски пълнежи“ ще има и линк към видео в канала na2kuki в youtube, където подробно ще обясня и покажа как се прави това.

Спирам до тук с необходимите умения, защото мисля, че това бяха най-необходимите. От тук нататък ще разширявам темата и ще помагам с видеа и описания.

Сега е време и да изброя и кои са материалите, които са необходими, за да започнете своето пътешествие в света на амигуруми.

Необходими материали за амигуруми

Преди да започнете с първия си модел амигуруми се уверете, че разполагате с необходимите материали. Без някои от тях няма да можете дори да започнете, а без останалите ще се мъчите и ще допускате много излишни грешки. Затова за мен всички материали от списъка по-долу са задължителни.

1. Прежда

Има много и различни видове прежда, които са подходящи за амигуруми. Ще изброя най-популярните видове, като искам да уточня, че реално амигуруми може да се плете и с други прежди –  всичко зависи от това с какво разполагате и какво искате да постигнете.

  • 100% мерсеризиран памук
    Аз използвам за амигуруми предимно такава прежда. Предимството ѝ е, че е здрава, има голямо разнообразие от красиви цветове, не е еластична и е много добре пресукана. Това позволява бримките да се виждат ясно, да се плетат стегнато и изработените елементи да държат формата си.
    Моят личен арсенал от шарени кълбета за амигуруми включва тези прежди, които са съставени от 100% мерсеризиран памук с дебелина 125 м в 50 гр: Cotton Queen на Performanceyarn, Catona на Scheepjes, Coton 3 на Phildar. На пазара има и други прежди, които отговарят на това описание и са също подходящи.
  • Смес от памук и акрил (най-често в съотношение 50 на 50) – Също добър вариант за амигуруми. Предимството на тази прежда пред памучната е, че смесената е по-лека и по-мека. Също така, цветовата ѝ гама може да бъде доста оригинална и да постига интересни ефекти. За разлика от мерсеризирания памук обаче, тя няма този лек блясък, с който той се отличава.
    Аз лично имам любима такава прежда и тя е Stone Washed на Scheepjes. Различното оплитане на цветовете в нишката ѝ кара плетените играчки направо да оживеят, а цветовете ѝ са толкова ярки и оригинални, че дават вдъхновение за много плетени идеи. Друга прежда, която е доста популярна е Jeans на Yarnart. Отново добавям, че има и други подходящи прежди, на които може да се спрете.
  • 100% акрил – Това е най-бюджетно ориентираната прежда. Предимствата ѝ са, че е евтина и с богата цветова гама. А ако подберете качествена акрилна прежда, тя е и много мека на допир. Недостатъците са, че е по-еластична и ако не се изплете достатъчно стегнато, играчката може да загуби бързо формата си. Също така, при нея има повече влакънца, което не винаги е желан ефект при амигуруми. Ето вариант на много мекичка и приятна на допир акрилна прежда – Colour Crafter. С нея се препоръчва да се плете с кука 4.00 мм, но за амигуруми бих препоръчала кука с размер 3.00 мм или най-много 3.50 мм.

2. Кука

Тук трябва да се внимава най-много, защото куката е изключително важна. Първо, тя трябва да ви бъде удобна, защото в противен случай, стегнатото плетене ще уморява ръката ви и дори може да нарани пръстите ви. Второ, тя трябва да е с точния размер. Ако не изберете правилния размер кука, има голяма вероятност дупките между бримките да се окажат големи и след като напълните с пълнеж, той да започне да се вижда. Също така формите няма да се получават както трябва и могат например да се къдрят или да се свиват повече от необходимото. Затова е изключително важно, когато даден модел изисква определен размер кука да се съобразите с него или просто да подберете правилния размер кука за съответната прежда и за вашия стил на плетене.

При плетенето на амигуруми се използват най-малките размери кука и обикновено те са с половин или цял размер по-малки от препоръчваните от производителя за дадена прежда.

Ако имате бюджет само за една кука, ви препоръчвам тя да бъде размер 2.50 мм. Това е най-масово използвания размер за плетене на амигуруми. С нея се плетат всички прежди изброени по-горе – Cotton Queen, Catona, Coton 3, Stone Washed, Jeans. С нея, разбира се, няма да можете да плетете амигуруми с по-дебели прежди.

Ако трябва да се спра на два размера куки, бих препоръчвала към куката 2.50 мм да добавите и кука с размер 2.00 мм. Често, при моделите изплетени със същите тези прежди от 100% мерсеризиран памук или смес от памук и акрил, се използва кука 2.00 мм.

И за да допълним най-използваните за амигуруми размери кука, може да добавите и 3.00 мм. Така ще покриете по-голяма част от готовите безплатни или платени модели за амигуруми. Размер 3.00 мм е и доста универсален, като с него се плетат и летни дрехи, триъгълни шалове, салфетки и други.

А ако решите да си набавите още по-пълен набор от куки, може да добавите 1.25 мм, 1.50 мм и 1.75 мм, с които се плетат много фини цветя (например за обици и други бижута), дребни играчки, различни дребни елементи и други. С тези куки се плетат и класическите салфетки, покривки и дантели и са подходящи за тънък мерсеризиран памук (например 230 м в 50 гр).

От 3.50 мм нагоре, куките се ползват за почти всичко, така че никога не са излишни и с времето или ако някой модел изисква такава, може да ги добавите в колекцията си. С тях може да плетете по-едри играчки с дебела памучна, акрилна или плюшена прежда.

Ето два варианта за куки, както и комплект, в който има всичко необходимо:
Kука за плетене ADDI Comfort Grip
Кука за плетене KNITPRO Softgrip
Комплект куки за плетене

3. Маркери

Както вече споменах, повечето части на амигуруми се плетат в кръг. Също така се използва плетене в спирала, където прехода от един ред към друг е незабележим. Маркерите се използват за отбелязване на края на всеки ред и началото на следващия. Така няма нужда да броите до безкрай, а и ако някой ви прекъсне в средата на броенето, няма да търсите докъде да разплетете за да продължите отначало. Маркерите са полезни и когато оставяме нещо незавършено. Тогава закачаме на тях последната бримка, за да не се разплете плетивото.

4. Ножица

Изберете ножица, която е остра и удобна. С нея ще срязвате преждата където е необходимо и ще клъцвате остатъка от скритите конци с лекота.

5. Игла за съшиване на плетиво

Този вид игли се използват за съшиване на отделните части на амигуруми, както и за скриване на останалите конци на плетивото. За да се съшият частите на амигуруми, се използва преждата, с която са изплетени. Затова, обикновените игли не са удачен избор, тъй като те са с много малко ухо. Иглите за плетиво са здрави, с голямо ухо, за да се вдява лесно преждата и с тъп връх, за да не се цепи нишката и да предпазват от убождане. Има различни размери, като за вълна са с най-голям размер и ухо, съответно.

6. Очички за амигуруми

Използването на такива очички е изключително лесно и безопасно. Те се поставят малко преди да се завърши елемента, за да може да се щипне диска, който служи за закопчалка от вътрешната страна на плетивото. Преди да ги закрепите, е добре да проверите дали това е правилната позиция, защото след това е почти невъзможно да махнете диска. Има различни размери очички, като най-често използвания е 6 мм. Има модели и за 5, 8, 10, 12 мм и други.

Друг вариант за очички (ако искате да не използвате пластмасови части или ако играчката е за малко бебе) е да ги избродирате с помощта на игла и конец за бродерия (т.нар. мулине).

7. Конци за бродерия (мулине)

Използват се за бродиране на очички, в случаите, в които не искате да използвате специалните пластмасови очички за амигуруми или когато самия дизайн го изисква (например за форма на смеещи се очички, която се бродира с конец). Добре е да имате черен конец за бродерия, тъй като той се използва най-често. Използват се и други цветове, като розово, екрю и бежово за нослета и устички и други.

8. Силиконов пух (пълнеж)

С този вид пълнеж се запълват отделните части на амигуруми, за да получат своята форма и обем. Тук трябва да се внимава, защото ако играчката не се напълни достатъчно, тя ще загуби формата си и ще се „смачка“ доста бързо. Ако пък се прекали с пълнежа, той може да разтегли много бримките и да започне да се вижда. Също така, някои части могат да загубят някои детайли от формата си.

9. Модел

Преди да започнете сами да измисляте своите амигуруми и особено, ако сте начинаещи в това изкуство, бих ви препоръчала да си набавите готов модел. Има разкошни платени модели, които са тествани за грешки от различни плетачи, обяснени са много подробно и имат снимки на тънките моменти от изработката. Има и прекрасни безплатни модели, на които единствения минус е, че могат да бъдат обяснени съвсем накратко и схематично. Но при всички случаи, с такъв модел ще ви бъде лесно, тъй като при него изчисленията са направени и резултатът, който ще получите ще бъде желания. Ще научите и много техники при специфични ситуации, които ще ви бъдат полезни в бъдеще. Тук единствено бих добавила да започнете с нещо по-лесничко, което няма много части и ще ви послужи като основа и добро начало за плетенето на амигуруми.

Това е всичко от мен по темата за основните умения и необходими материали. Те са достатъчни, за да може да започнете да се забавлявате с плетените на една кука амигуруми. А след като веднъж се захванете с плетенето на амигуруми, много бързо ще се ориентирате какво допълнително ви е необходимо. В зависимост от моделите, които ще изработите, постепенно ще разширите колекцията си с материали. Ще си набавите различни кълбета прежда, ще имате набор от куки, очички в различен размер и т.н. Може да ви се наложи да използвате например и филц за изрязване на различни части, четка за четкане на прежда, за да получите мъхест ефект и други. Но всичко с времето си.

Надявам се да съм била полезна. Ако имате нужда от помощ или съвет, съм на линия. Можете да ме откриете на facebook страничката na2kuki.com, в блога и в youtube канала.

От мен, приятно плетене! И ще се радвам, ако споделите своите красиви творения.

View Post